Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 34 / 48, články 331 - 340 / 472
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 >
- 4.3.2013
Z Fracolhotského kyseláče 2013
- 29.1.2013
Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
- 3.1.2013
Z posledního výšlapu 2012...
- 18.12.2012
Ze zamykání lesa s MK Ratíškovice…
- 12.12.2012
Hamrovský hubník – 15. ročník.
- 5.12.2012
Z pondělních akcí…
- 2.12.2012
Z promítání v MK Velké Hamry…
- 28.11.2012
Z vycházky do terénu s MK Brno…
- 27.11.2012
Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
- 20.11.2012
Z pondělní pražské přednášky ČMS
Z Fracolhotského kyseláče 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013

staronová vítězka kyseláče 2013

vítězové koštu o nejlepší slivovici

defilé nefalšované dobroty

v Půlčinských ledopádech
V osmém ročníku soutěže o nejlépe naložené houby se uplynulou sobotu sešlo 36 vzorků.
Nejvíce chutnal ten, který přivezla z Lipníku na Bečvou Yvona Janotová, která soutěž vyhrála už po třetí v řadě.
Druhý skončil Jindřich Šeliga a třetí Milan Ptáček , oba z Francovy Lhoty.
V boji o nejlepší slivovici zvítězil Karel Matůš , na druhém místě se umístil Josef Kocourek a na třetím Vojtěch Kabrhel - všichni osvědčení místní borci.
Průběh soutěže vhodně doplnila zajímavá přednáška Jirky Polčáka na téma léčivé houby.
Dominantou okolní přírody byly Půlčinské ledopády.
O pohodu z vydařené akce se dělíme s ostatními houbaři.
Za spolek hřibařů
Francovy Lhoty
Luděk Hřib
Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013


z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body

defilé soutěžních vzorků

radost z ocenění
Třináctý byl Měsíc československo sovětského přátelství, dvanáct známe apoštolů, jedenáct je fotbalistů, deset je Božích přikázání, devět stojí kuželek, osm je tónů do stupnice, sedm je dní v týdnu, za šest dní stvořil Bůh tento svět, pět je hrdinů knihy Karla Poláčka, čtyři jsou roční období, tři Božské osoby, dva jsou do páru - ale jenom jeden na celé zeměkouli je košt sviňůrek naložených v octě, který bývá v Ratíškovicích.
Těmito slovy začal už XIX. ročník Slováckého koštu sviňůrek naložených v octě, který byl 11. ledna 2013 v prostorách kavárny restaurace Sport. Letošní rok je význačný tím, že v roce 1978, čili před třiceti pěti lety, byla v Ratíškovicích první výstava hub.
V úvodu koštu byl připomenut průběh uplynulé houbařské sezony, která se dlouho podobala té před osmdesáti lety, v roce 1932. Pan kronikář Jan Mikl tehdy napsal: "Pro velká sucha nerostly ani v létě ani na podzim žádné hřiby, čímž chudina připravena byla o značný vedlejší příjem." Závěr té právě uplynulé sezóny se ale nakonec přece jenom vydařil a projevilo se to i na druzích hub, které byly k degustování dodány. A shodou okolností reprezentovaly jehličnatou část Dúbravy, která bývá na podzim štědrá jak množstvím nabízených plodnic, tak počtem druhů hub.
V kategorii zbytku světa zvítězil, nejvíc chutnal, ryzec borový Markéty Antošové a druhý byl opět ryzec borový v podání Michala Příkaského ml. Ve hřibovitých zazářil klouzek obecný Markétiny babičky Žofie Koplíkové a kategorie "sviňůrek se stala jasnou záležitostí Františka Polišenského. Ten získal nejen medaili za první místo, ale i zbylé dva stupínky na stupních vítězů.
Mykorhizní symbioza je pojmenování pro soužití hub a rostlin, to jsou i kořeny stromů ve kterém si houba a rostlina vzájemně předávají některé látky. A tak se vkrádá myšlenka, že se chuť pryskyřice možná přenáší do plodnic ryzců, klouzků a čirůvek a proto tyto houby jsou tak kořenné a tím tolik chutnají. Oponenti mohou namítnout, že hřib hnědý (suchohřib, panšťák atd.) se někde nazývá "slaďák"a tak výrazný v chuti není.
Pořadatelé, mykologický kroužek v Ratíškovicích, tímto děkují kolektivu restaurace Sport za ochotu a vstřícnost při pořádání tohoto podujetí, Dík náleží i pekařství Petra Příkaského a Ladiku Tomanovi za sponzorování, všem obětavcům za dodané vzorky od Slovenska až za Vysočinu, a stejně tak i paní Žofii Koplíkové za odtajnění vítězného receptu.
Vítězný nálev.
Svaříme tyto ingredience: 1/4l octa, 1/3l vody, 2dkg soli, 5dkg cukru, 7 cukerinů (umělé sladidlo), 1 bobkový list (vavřín), 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1 hřebíček,1a 1/2kávové lžičky hořčičného semínka a ½ kávové lžičky kuliček koriandru.
Úspěšnou sezónu 2013 a chutně naložené houby vám všem přeje Václav Koplík, prezident mykologického kroužku.
Foto: Laďa Špeta
Z posledního výšlapu 2012...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.1.2013
Ze zamykání lesa s MK Ratíškovice…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 18.12.2012

na houbách až v Ratíškovicích...

ministerské sviňůrky...
Při tomto aktu houbaři každoročně děkují a ohlížejí se, rekapitulují uplynulou sezonu. A tak trochu s nadhledem přeslýchají připomínky mudrců a rádoby odborníků „však ještě rostou, co to zavíráte a proč“? Ano, je podstatné vážit si darů a každý slušně vychovaný člověk také za každý dar poděkuje. I když si jej v tomto případě musí najít a správně určit sám.
Datum 17. listopad byl vybrán proto, aby se zavírání mohl účastnit každý náš člen, který může a chce. Ve sváteční sobotní odpoledne ratíškovičtí houbaři procházel Dúbravou, vzpomínali a děkovali.
Třeba na natáčení seriálu Na houby s Arnoštem Goldflammem, Josefem Poláčkem a Vladimírem Antonínem, kterého se Ratíškovičtí účastnili, a to v době, kdy jinde nerostlo nic. Na všechny naše nálezy nebyl ani prostor. Poslechli jsme si přednášky v brněnském muzeu, rozdávali vědomosti při besedách v Klubu zdraví v Hodoníně. Brněnská Česká televize nás natáčela při focení vzácného ucháče svazčitého i při určování hub na letním táboře ve Vřesovicích v Pevnosti Boayard. TV ukázala i další exotické druhy, které rostou kolem Ratíškovic, určitý úspěch jsme měli i v pořadu Před půlnocí, a pověst hub z našeho okolí se dostala i do země vycházejícího slunce, do Japonska. Fotografie našeho "dvorního fotografa" byly otištěny v různých periodikách. A "naložené sviňůrky"? Ty byly odměněny Krajáčem za nejchutnější pokrm od krajského hejtmana v jihomoravské soutěži Vesnice roku. Sviňůrky zachutnaly i ministru zahraničních věcí, knížeti Schwarzenbergerovi. Na výstavě hub v září, byl nejen rekordní počet druhů, ale i dosud nikde nevystavovaná rarita s názvem hřib sírový. Víc jak tisíc lidí v hodonínské ZOO obdivovalo fotografie Ladislava Špety i exponáty, vystavované při Dnech zdraví. Podpořili jsme i na výstavy hub v Dubňanech a v Nivnici a tradičně i v nedaleké slovenské Mariance. Co se týká prezentace v tisku, to je záležitostí a zájmem samotných redaktorů. My se samostatně tradičně snažíme anoncovat jen výstavu, o které dáváme vědět, kde se dá. Také filatelisté byli obohaceni o dva korespondenční lístky s přítiskem s kresbami Jirky Polčáka.
Zatím, co aktivit bylo průběžně dostatek, tak s houbami to nejen u nás až do podzimu nevypadalo vůbec dobře. Teprve koncem září, čtyři dny po skončení výstavy, začaly houby růst. A rostou dál, tolik populární čirůvky zelánky a ryzce, i v době, kdy se píše teto článek, tedy na konci listopadu. Nakonec ještě dvě citace z letošního zavírání lesa. "Rok a měsíc trval půst, než začaly houby růst" a "Loni jsem ti děkoval za jednu sviňůrku. Teď je mám zavařené, zamražené a ještě jsem dost rozdal".
Takže Dúbravěnko, poděkovali jsme ti, připili a zazpívali, zamkli na jeden západ, odpočiň si ty i my a na jaře s nadějí a ve zdraví očekávejme další houbařskou sezonu. Ať si ji bez újmy prožijeme.
Václav Koplík
prezidet mykologického kroužku
Hamrovský hubník – 15. ročník.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.12.2012
Jablonec nad Nisou, Jesenný, Plavy, Praha, Smržovka, Úpice, Velké Hamry…
Ze všech uvedených lokalit přišli, nebo přijeli v sobotu osmého prosince 2012 do Velkých Hamrů mistři v pečení tradičního štědrovečerního jídla Jizerských hor a Krkonoš – hubníku.
Klání v pečení hubníků pořádali členové ČMS Velké Hamry již po patnácté – takže šlo o malé jubileum. V posledních několika ročnících se soutěží v kategoriích „slaný“ a „sladký“ hubník. Jak název napovídá – tato v troubě pečená dobrota obsahuje především houby, dále vajíčka, pokrájené housky, mléko a další ingredience se liší právě dle dané kategorie. Do slaného hubníku patří cibule, česnek, majoránka, popř. kmín a další koření, do sladkého třeba zbytky vánoček, sušené švestky, perník, badyán a vše další, co takový „zaručený“ recept obsahuje. Neméně důležitou součástí je postup při zpracování surovin a pečení.
I letošní ročník proběhl ve dvou kategoriích. Před tříčlennou ochutnávací porotou, hodnotící důležité atributy předložených vzorků, se postupně objevilo sedmnáct hubníků slaných a pět sladkých.
V kategorii slaných hubníků se o první místo podělily Hana Vařeková s Marcelou Pavlíčkovou z Vel. Hamrů , následovali je osmiletá Barča Koťátková z Jablonce n. Nisou a Dan Bartovič z Vel. Hamrů.
Barča si všechny přípravné práce na hubníku dělala sama, s pečením jí samozřejmě pomohla maminka Martina, která navíc vyhrála v kategorii sladký hubník. Za ní se umístili Hana Vařeková z Vel. Hamrů a Aleš Vít z Prahy.
Poděkování patří všem zúčastněným organizátorům, hamrovským hasičům a vedení města, ale i country skupině „Koháti “, která se postarala o závěr akce a pěkný večer.
Za MK Velké Hamry
Petr Hampl
foto: A. Vít
Z pondělních akcí…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 5.12.2012

v posterizované podobě zleva:
J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět

z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky
Symbolickou tečkou za významným počinem pro odbornou mykologickou veřejnost i všechny houbaře byl odpolední křest očekávané knihy „Přehled hub střední Evropy“ v kavárně prodejny knih Academia na Václavském náměstí v Praze.
Přítomné hosty krátce přivítal ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět.
Pak už se spoluautorský tým ve složení Jan Holec, Antonín Bielich a Miroslav Beran rozhovořil o radostech i strastech z přípravy tohoto ojedinělého díla.
Kniha volně vychází a navazuje na původní dvoudílnou publikaci R. Veselého „Československé houby“ ze čtyřicátých, resp. padesátých let minulého století, s čb. i barevnými kresbami autora a následně i na neméně oblíbenou knihu autorů R. Veselého, F. Kotlaby, Z. Pouzara „Přehled československých hub“ z roku 1972, s černobílými pérovkami Antonína Zezuly.
Po čtyřiceti letech je tu tedy další odborná publikace podobného zaměření, tentokrát s více než 1200 barevnými kresbami našeho předního kreslíře hub Antonína Bielicha.
Kniha si nepochybně najde místo v knihovnách mykologů, houbařů, škol i četných odborně orientovaných institucí.
Autorům gratulujeme a knize přejeme na prvních krocích do života vše nej…
Zanedlouho po vernisáži uvedené knihy se v posluchárně SOUO v Belgické ulici v Praze 2 konala prezentace podzimního přednáškového cyklu ČMS „Naše špičky a penízovky“. Přednášejícím byl náš přední odborník, brněnský mykolog Vladimír Antonín. Součástí večera byla i prezentace stále ještě rostoucích čerstvých hub, mezi nimiž nechyběly i některé hřibovité druhy a myko kulináři si alespoň virtuálně pochutnali na houbách připravených „nasladko“.
Z promítání v MK Velké Hamry…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.12.2012



Podobně jako i některá další místa jsou také Jizerské hory od pátku pod příkrovem čerstvého sněhu.
Místní houbaři i příchozí veřejnost se tu setkali k poslednímu letošnímu promítání.
V úvodu prezentoval jednatel Petr Hampl snímky hub, které bylo možné v místním okolí najít během letošní houbařské sezóny, pokud návštěvníci lesa byli při výpravách za houbami alespoň trochu pozorní.
Pro zájemce o houbovou krmi se pak i trochu virtuálně kulinařilo.
Následovala druhá část poutavého povídání, členky kroužku Martiny Koťátkové, se zajímavými postřehy z její letošní studijní cesty v Číně.
Příjemný a vydařený večer zakončil opět jednatel kroužku, který promítl naskenované diapozitivy z období svého pracovního působení při stavbě čs. vodních elektráren v Brazílii v roce 1975-6, doplněné o návštěvu vodopádů Iguasú a měst Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brasilia.
Text a foto:
Petr Hampl
Aleš Vít
Z vycházky do terénu s MK Brno…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.11.2012

účastníci vydařené akce
V neděli 25. 11. 2012 se členové mykologického klubu Brno sešli na zdařilé vycházce do Bílovic nad Svitavou s cílem uzamknout les. Do autobusu 201 směr Jedovnice postupně nastupovali členové klubu ze všech koutů Brna, výstup byl na lesní stanici Ochoz - Spáleniště. Odtud jsme brouzdali lesem po žluté značce kolem bývalého archívu STB až k myslivně Lišky Bystroušky. Za pošmourného počasí jsme objevovali nesčetné druhy hub, které jsme už ani nečekali.
Uvádím alespoň některé z nálezů: štítovka jelení, lysohlávka srbská, helmovka ředkvičková a tuhonohá, strmělka mlženka a anýzka, číšenka rýhovaná, penízovka kuželovitá a sametonohá, dřevnatka parohatá, rážovka rumělková, čirůvka fialová a zemní, špička česneková a žíněná, hřib peprný a plstnatý, ryzec zelený, holubinka quelétova, Turkové a nádherná, šupinovka nevonná a šedohlínová, čepičatka jehličnanová, bedla vysoká, Konradova a vlnatá, vláknice zemní fialová, šťavnatka modřínová a pomrazka, lištička pomerančová, třepenitka svazčitá, krásnorůžek lepkavý, choroš poloplástvový, outkovka pestrá, chlupatá a rumělková a další… V Bílovicích nad Svitavou jsme se v místní Sokolovně řádně posilnili a podél řeky Svitavy pokračovali na MHD do Maloměřic. Po cestě rostly dosti hojně penízovky sametonohé, sem tam lysohlávky. Bohužel jsme nenašli hlívu, takže je tu ještě aktuální námět na další výlet. Les jsme nakonec ani nezamkli, byl plný hub a my dobře víme, že do něj budeme chodit i v zimě.
Za MK Brno Draha Sukupová
Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 27.11.2012
Z pondělní pražské přednášky ČMS
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 20.11.2012

z průběhu demostrace donesených hub

šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus
druh uvedený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub ČR
Houby stále ještě rostou, svědčí o tom několik desítek druhů aktuálně rostoucích druhů, které v rámci demonstrace kolovaly zaplněným sálem v úvodu přednášky dr. Jana Borovičky na téma Houby a DNA.
Rostou i jedlé druhy hub, ovšem s ohledem na kolísající teploty je třeba upozornit na nebezpečí jejich poškození vlivem nočních přímrazků.
Oproti běžnému vzhledu jakkoli pozměněné plodnice tedy již nejsou v tomto období vhodné ke kuchyňskému použití.
To se ovšem netýká některých typicky pozdně podzimních a zejména již v růstu nastupujících zimních druhů hub.
V současnosti hojně rostou například otužilejší druhy šťavnatek.
Mezi několik donesených a na přednášce prezentovaných zástupců tohoto rodu hub patří i vzácnější a ochrany zasluhující šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus.
Strana 34 / 48, články 331 - 340 / 472
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 >