Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 33 / 47, články 321 - 330 / 468
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >
- 30.4.2013 Z jarního cyklu přednášek ČMS 2013
- 25.4.2013 Den Země s překvapením.
- 2.4.2013 Ratíškovické otevírání lesa 2013…
- 21.3.2013 V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
- 20.3.2013 Z ochutnávky v Pardubicích.
- 4.3.2013 Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
- 4.3.2013 Z Fracolhotského kyseláče 2013
- 29.1.2013 Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
- 3.1.2013 Z posledního výšlapu 2012...
- 18.12.2012 Ze zamykání lesa s MK Ratíškovice…
Z jarního cyklu přednášek ČMS 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 30.4.2013
jarní cyklus přednášek o houbách ČMS provází trvalý zájem návštěvníků
destice chřapáčová-Discina perlata, tržní druh
čirůvka májovka-Calocybe gambosa, tržní druh
sírovec žlutooranžový-Laetiporus sulphureus, jedlý
houževnatec tygrovaný-Lentinus tigrinus, jedlý
hnojník třpytivý-Coprinellus micaceus
choroš šupinatý-Polyporus squamosus, tržní druh, vzrostlé exempláře
Hlavní přednášce pondělního večera „Zajímavé mykologické lokality v Posázaví“ v podání dr. Jana Borovičky předcházela kromě fotoreceptu „Kačenky pro labužníky“, tradičně i pravidelná demonstrace aktuálně rostoucích hub.
Současné jaro, jakoby se řídilo heslem „dohnat a předehnat“, patrně v důsledku opoždění, vyplývajícího z letošního chladného předjaří.
K ostatním, doposud již běžně rostoucím jarním houbám, přibývají další druhy. Ty zatím převážně pocházejí z nižších a teplejších poloh.
Do posledního místa zaplněnou přednáškovou místností tak kolovaly mj. i destice chřapáčová, čirůvka májovka, sírovec žlutooranžový, houževnatec tygrovaný, hnojník třpytivý ad.
Přítomné zaujal na tuto dobu již vzrostlý choroš šupinatý, pocházející z lužních lesů na Mladoboleslavsku.
Podle předpovědi nás v prvních dnech května čeká chladnější a deštivé počasí, které je dobrým příslibem pokračujícího růstu dalších druhů jarních hub.
NOVINKA:
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Den Země s překvapením.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2013
ukázka aktuálně rostoucích hub na Dni Země v Hodoníně
Veronika při demonstraci hub pro příchozí návštěvníky
Seznámit účastníky Dne Země v Hodoníně s houbami připadlo ratíškovickým houbařům. Protože mj. i výskyt jarních hub je těžko předvídatelný a moc lidí (natož dětí), kteří běžně nehoubaří, je vlastně ani nezná, zbývalo jediné řešení. Využít umění "dvorního fotografa" MK Ratíškovice, Ladislava Špety, vystavit jeho myko fotografie a nechat příchozí určovat houby podle snímků.
Příroda ale nakonec byla ratíškovickým přece jen nakloněna, a tak, kromě zobrazených hub, našli, přinesli a vystavovali i houby čerstvé, právě rostoucí.
Přítel Milan Matula nás všechny, nad rámec akce, mile překvapil nálezem krasočíšky žluté, nejprve jen oznámením a pak i ukázkou její plodnice.
O výpravu za krasočíškami se rádi podělíme v samostatném příspěvku.
Zmíněný Den Země ratíškovičtí houbaři všem příchozím nápaditě ozvláštnili. Při určování zdatně pomáhala (a někdy - pouze slabě dostatečné znalosti zájemců - i napravovala) zástupkyně naší dorůstající houbařské generace, Laďova vnučka Veronika.
Vašek Koplík (text)
Laďa Špeta (foto)
MK Ratíškovice
Ratíškovické otevírání lesa 2013…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.4.2013
Došly na mňa mrazové.
Urputně přetrvávající paní Zima se, přestože astronomové už hlásili jaro, přejídala i ratíškovickým houbařům. A tak trochu ze zoufalství se 22. března vydali odemykat Důbravu, aby snad vyhnali mráz a sníh a přivábili jarní povětří.
V Rúdníčku u skupiny ohnivců otočili klíčem, připili sobě i lesu na zdraví, slíbili jemu i přírodě, že se k nim budou po celou sezonu chovat šetrně a uctivě a zazpívali tradiční "Dúbravěnko zelená."
Při procházce si sdělili nejnovější informace-i o tom, že se o nich ví také v mykologické veřejnosti. To díky novému Atlasu jarních hub, na kterém spolupracovali Ladislav Špeta a Roman Maňák. Jejich fotografie hub zdobí, nebo se podílí na prezentaci kroužku v této publikaci. Roman zpracovává i další nález, který z opatrnosti tají, ale měl by mít premiéru na výstavě hub, kdy si ratíškovičtí připomenou, že výstavy hub už budou mít pětatřicetiletou tradici.
Debata byla také o zatím nenaplněném snu, nebo přání, najít a potěšit se šťavnatkou březnovou, která se ve stejnou dobu snad objevila na Podluží a podle indicií by měla růst i u vacenovických sousedů Na Hantálech.
Ohnivec rakouský se také probíral a to díky Daně Voříškové. Ta autorovi článku věnovala francouzský atlas hub, ve kterém jsou u této houby tři příbory, čili delikatesa. Názor pražského ústředí mykologů je, že se tam prostě vloudila chyba. A tak na případnou konzumaci se bude muset najít dobrovolník, jehož názor také nemusí být směrodatný, protože každému chutná něco jiného.
Ve zdraví prožitou a úspěšnou sezonu přeje všem
Vašek Koplík, prezident mykologického kroužku
foto: Petr Turek
V Nivnici se připravují na novou houbařskou sezónu
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 21.3.2013
V sobotu 9. 3. uspořádal obnovený nivnický mykologický kroužek velkolepou mykologickou akci, které se zúčastnilo neuvěřitelných 130 návštěvníků.
Program houbařského odpoledne sestával hned ze tří částí.
V té první, nejpodstatnější, si návštěvníci vyslechli přednášku s promítáním fotografií vzácných hřibovitých hub v ČR, kterou přednesl a svými nádhernými snímky doložil renomovaný přerovský mykolog Jiří Polčák. Až by nad těmi „praváky“- hřiby dubovými, smrkovými i borovými – člověk zaplesal. Ale dověděli jsme se i o hřibech vzácných: královském, bronzovém, medotrpkém, horském či růžovníku, se kterým jsme se mohli seznámit na naší výstavě v říjnu.
No a hřib satan, žlučník, kříšť - ty zase reprezentují hřiby jedovaté či nejedlé.
Přednáška poučná, zajímavá, oku lahodící. Už se těšíme na příští rok na další, jak máme panem Polčákem přislíbeno.
Druhá část byla náročná na chuťové pohárky; degustovaly se totiž houby ve sladkokyselém nálevu. Soutěže se s 37 vzorky zúčastnili houbaři nejen z Nivnice, ale i třeba Holíče, Lukova, Přerova, Slavkova a dokonce Týna nad Vltavou. Srdečně děkujeme všem, kteří přinesli vzorek, i těm, kteří ochutnávali.
A poslední část byla ve znamení přátelského posezení, dobrého pití a jídla z hub.
Návštěvníci si mohli vybrat z tohoto houbového menu:
Guláš václavkový
Guláš zvěřinovo-houbový
Topinka s houbovou směsí
Nivnický kuba
Houbová tlačenka
Těstovinový salát s houbami
Štrúdl s houbovou plňkou
Houbová bábovka
Za přípravu těchto specialit patří vřelé díky ženskému osazenstvu mykologického kroužku. Bylo to moc dobré J
O tom, že se houbové odpoledne setkalo s příznivým ohlasem, svědčí i zápisy v návštěvní knize.
„Přednáška byla na jedničku! Ochutnávky výborné, moc se nám to líbí.“
„Super akce, moc se povedla! Těšíme se na další.“
„Vzdělávací akce spojená s lukulskými hody nám příjemně vyplnila sobotní odpoledne s přáteli z Nivnice, Strání a Vřesovic. Děkujeme pořadatelům!“
A samotný přednášející Jiří Polčák napsal:
„Přejeme mykologickému kroužku hodně dalších zdařilých akcí. Bylo nám tady moc hezky a rádi zase přijedeme. Tato akce je v rámci České republiky na opravdu vysoké úrovni.“
K tomu není co dodat, jenom si přát, aby letošní houbařská sezóna byla aspoň tak dobrá, jako ta loňská.
Autor: Vlasta Ondrová
Z ochutnávky v Pardubicích.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013
z průběhu ochutnávky
z vyhlášení vítězky v kategorii č. 2, Marie Sobotkové
Uplynulou sobotu se v krásném historickém centru Pardubic, v kavárně Evropa a v Evropském spolkovém domě, uskutečnilo 39. celostátní finále ochutnávky hub ve sladkokyselých nálevech.
Tato akce se každoročně koná v době před zahájením houbařské sezóny a je příležitostí k setkání přátel z celé republiky. I tentokrát byla soutěž hojně obsazena zajímavými vzorky, které předtím prošly ochutnávkami v předkolech jednotlivých mykologických klubů a kroužků.
Porota soutěže měla nelehký úkol, vybrat mezi delegovanými, více než sedmdesáti vzorky v obou kategoriích, ty nejlepší. Ochutnávka byla rytířským soubojem znalců tohoto způsobu úpravy hub. S přehledem a rutinou soutěž tradičně moderoval zkušený Olda Jindřich z Hořovic.
Veškerá organizace soutěže byla ve znamení bezchybné práce členů teprve nedávno založeného mykologického klubu v Pardubicích. O to více je třeba ocenit i smeknout klobouk před tím, že soutěž proběhla zcela hladce a ke spokojenosti přítomných.
Poděkování tedy patří nejen všem soutěžícím, členům ČMS a příznivcům hub a houbaření, kteří se o víkendu do Pardubic vydali, ale plně i všem, kteří se na uspořádání soutěže přímo či sponzorsky podíleli.
Atmosféru akce i pořadatelské pocity vystihují slova Terezy Tejklové z MK Pardubice po skončení soutěže.
„ Když u nás doma poprvé padl návrh uspořádat 39. ročník celostátních ochutnávek, byla z toho tichá domácnost. Z pořádání akce jsem měla strach, vždyť náš pardubický mykologický klub má pouhopouhých sedm členů. Laťka byla díky minulým ročníkům nasazena hodně vysoko, ale snad se mnou budete souhlasit, když řeknu, že jsme to nakonec úspěšně zvládli. Ještě jednou bych chtěla poděkovat Vám všem účastníkům za to, že jste se dostavili v hojném počtu, za to, že mnoho z vás přišlo nabídnout pomocnou ruku a hlavně za psychickou podporou a laskavá slova, kterými nikdo z Vás nešetřil“.
AV
ke stažení v PDF:
Ze zahájení jarního přednáškového cyklu ČMS 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2013
čilý zájem o snímky z fotosoutěže 2012
J. Landa prezentuje ceny pro vítěze fotosoutěže ČMS 2012, Fr. Hanzla
penízovka sametonohá-Flammulina velutipes a urnička kráterová-Urnula craterium
Každoročně tradiční úvodní přednáškou jarního běhu je vyhlášení výsledků fotosoutěže z právě uplynulé houbařské sezóny.
Soutěže se účastnilo celkem 25 soutěžících, kteří do všech čtyř kategorií celkem obeslali úctyhodných 244 snímků.
Po úvodní elektronické prezentaci, všech do soutěže obeslaných snímků, měli přítomní návštěvníci příležitost na místě porovnat své bezprostřední dojmy s expozicí vybraných fotografií v papírovém provedení.
Vítězem hlavní kategorie (snímek houby v přirozeném prostředí) se stal nový účastník foto soutěže František Hanzl z Březí u Říčan.
Právě jemu přináleželo právo volby pro kategoiii "Vybraný druh houby" v příštím ročníku.
Oním vybraným druhem, stojícím v představě už nyní před objektivem vašeho fotoaparátu, je hadovka smrdutá-Phallus impudicus.
Z vítězného úspěchu Fr. Hanzla je patrné, že soutěž je určena komukoli z vás, kdo rádi fotíte houby a zatím jen s ostychem zvažujete svou účast v naší soutěži.
Stejně jako v jiných případech i tady jednoznačně platí, že, kdo se bojí, nesmí do lesa!
Součástí příjemně strávaného podvečera byla také demonstrace aktuálně rostoucích hub.
Jakoby symbolicky se tu loučila uplynulá zima s neodvratně nastupujícím jarem.
Aktuálně odcházející zimu prezentovala penízovka sametonohá - Flammulina velutipes , X.-IV., rostoucí v chladných obdobích na odumírajícím či mrtvém dřevě listnáčů, zejména na jeho pahýlech a pařezech.
Současné předjaří zastupovala (opět staronově pojmenovaná) urnička kráterová - Urnula craterium, II.- IV., po jistou dobu v minulosti uváděná jako zvoneček pohárkovitý. Vzácně roste na tlejících větví, kořenech a zbytcích dřeva listnáčů, zejména jilmů a lísky, v teplejších oblastech.
Z Fracolhotského kyseláče 2013
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013
staronová vítězka kyseláče 2013
vítězové koštu o nejlepší slivovici
defilé nefalšované dobroty
v Půlčinských ledopádech
V osmém ročníku soutěže o nejlépe naložené houby se uplynulou sobotu sešlo 36 vzorků.
Nejvíce chutnal ten, který přivezla z Lipníku na Bečvou Yvona Janotová, která soutěž vyhrála už po třetí v řadě.
Druhý skončil Jindřich Šeliga a třetí Milan Ptáček , oba z Francovy Lhoty.
V boji o nejlepší slivovici zvítězil Karel Matůš , na druhém místě se umístil Josef Kocourek a na třetím Vojtěch Kabrhel - všichni osvědčení místní borci.
Průběh soutěže vhodně doplnila zajímavá přednáška Jirky Polčáka na téma léčivé houby.
Dominantou okolní přírody byly Půlčinské ledopády.
O pohodu z vydařené akce se dělíme s ostatními houbaři.
Za spolek hřibařů
Francovy Lhoty
Luděk Hřib
Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013
z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body
defilé soutěžních vzorků
radost z ocenění
Třináctý byl Měsíc československo sovětského přátelství, dvanáct známe apoštolů, jedenáct je fotbalistů, deset je Božích přikázání, devět stojí kuželek, osm je tónů do stupnice, sedm je dní v týdnu, za šest dní stvořil Bůh tento svět, pět je hrdinů knihy Karla Poláčka, čtyři jsou roční období, tři Božské osoby, dva jsou do páru - ale jenom jeden na celé zeměkouli je košt sviňůrek naložených v octě, který bývá v Ratíškovicích.
Těmito slovy začal už XIX. ročník Slováckého koštu sviňůrek naložených v octě, který byl 11. ledna 2013 v prostorách kavárny restaurace Sport. Letošní rok je význačný tím, že v roce 1978, čili před třiceti pěti lety, byla v Ratíškovicích první výstava hub.
V úvodu koštu byl připomenut průběh uplynulé houbařské sezony, která se dlouho podobala té před osmdesáti lety, v roce 1932. Pan kronikář Jan Mikl tehdy napsal: "Pro velká sucha nerostly ani v létě ani na podzim žádné hřiby, čímž chudina připravena byla o značný vedlejší příjem." Závěr té právě uplynulé sezóny se ale nakonec přece jenom vydařil a projevilo se to i na druzích hub, které byly k degustování dodány. A shodou okolností reprezentovaly jehličnatou část Dúbravy, která bývá na podzim štědrá jak množstvím nabízených plodnic, tak počtem druhů hub.
V kategorii zbytku světa zvítězil, nejvíc chutnal, ryzec borový Markéty Antošové a druhý byl opět ryzec borový v podání Michala Příkaského ml. Ve hřibovitých zazářil klouzek obecný Markétiny babičky Žofie Koplíkové a kategorie "sviňůrek se stala jasnou záležitostí Františka Polišenského. Ten získal nejen medaili za první místo, ale i zbylé dva stupínky na stupních vítězů.
Mykorhizní symbioza je pojmenování pro soužití hub a rostlin, to jsou i kořeny stromů ve kterém si houba a rostlina vzájemně předávají některé látky. A tak se vkrádá myšlenka, že se chuť pryskyřice možná přenáší do plodnic ryzců, klouzků a čirůvek a proto tyto houby jsou tak kořenné a tím tolik chutnají. Oponenti mohou namítnout, že hřib hnědý (suchohřib, panšťák atd.) se někde nazývá "slaďák"a tak výrazný v chuti není.
Pořadatelé, mykologický kroužek v Ratíškovicích, tímto děkují kolektivu restaurace Sport za ochotu a vstřícnost při pořádání tohoto podujetí, Dík náleží i pekařství Petra Příkaského a Ladiku Tomanovi za sponzorování, všem obětavcům za dodané vzorky od Slovenska až za Vysočinu, a stejně tak i paní Žofii Koplíkové za odtajnění vítězného receptu.
Vítězný nálev.
Svaříme tyto ingredience: 1/4l octa, 1/3l vody, 2dkg soli, 5dkg cukru, 7 cukerinů (umělé sladidlo), 1 bobkový list (vavřín), 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1 hřebíček,1a 1/2kávové lžičky hořčičného semínka a ½ kávové lžičky kuliček koriandru.
Úspěšnou sezónu 2013 a chutně naložené houby vám všem přeje Václav Koplík, prezident mykologického kroužku.
Foto: Laďa Špeta
Z posledního výšlapu 2012...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.1.2013
Ze zamykání lesa s MK Ratíškovice…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 18.12.2012
na houbách až v Ratíškovicích...
ministerské sviňůrky...
Při tomto aktu houbaři každoročně děkují a ohlížejí se, rekapitulují uplynulou sezonu. A tak trochu s nadhledem přeslýchají připomínky mudrců a rádoby odborníků „však ještě rostou, co to zavíráte a proč“? Ano, je podstatné vážit si darů a každý slušně vychovaný člověk také za každý dar poděkuje. I když si jej v tomto případě musí najít a správně určit sám.
Datum 17. listopad byl vybrán proto, aby se zavírání mohl účastnit každý náš člen, který může a chce. Ve sváteční sobotní odpoledne ratíškovičtí houbaři procházel Dúbravou, vzpomínali a děkovali.
Třeba na natáčení seriálu Na houby s Arnoštem Goldflammem, Josefem Poláčkem a Vladimírem Antonínem, kterého se Ratíškovičtí účastnili, a to v době, kdy jinde nerostlo nic. Na všechny naše nálezy nebyl ani prostor. Poslechli jsme si přednášky v brněnském muzeu, rozdávali vědomosti při besedách v Klubu zdraví v Hodoníně. Brněnská Česká televize nás natáčela při focení vzácného ucháče svazčitého i při určování hub na letním táboře ve Vřesovicích v Pevnosti Boayard. TV ukázala i další exotické druhy, které rostou kolem Ratíškovic, určitý úspěch jsme měli i v pořadu Před půlnocí, a pověst hub z našeho okolí se dostala i do země vycházejícího slunce, do Japonska. Fotografie našeho "dvorního fotografa" byly otištěny v různých periodikách. A "naložené sviňůrky"? Ty byly odměněny Krajáčem za nejchutnější pokrm od krajského hejtmana v jihomoravské soutěži Vesnice roku. Sviňůrky zachutnaly i ministru zahraničních věcí, knížeti Schwarzenbergerovi. Na výstavě hub v září, byl nejen rekordní počet druhů, ale i dosud nikde nevystavovaná rarita s názvem hřib sírový. Víc jak tisíc lidí v hodonínské ZOO obdivovalo fotografie Ladislava Špety i exponáty, vystavované při Dnech zdraví. Podpořili jsme i na výstavy hub v Dubňanech a v Nivnici a tradičně i v nedaleké slovenské Mariance. Co se týká prezentace v tisku, to je záležitostí a zájmem samotných redaktorů. My se samostatně tradičně snažíme anoncovat jen výstavu, o které dáváme vědět, kde se dá. Také filatelisté byli obohaceni o dva korespondenční lístky s přítiskem s kresbami Jirky Polčáka.
Zatím, co aktivit bylo průběžně dostatek, tak s houbami to nejen u nás až do podzimu nevypadalo vůbec dobře. Teprve koncem září, čtyři dny po skončení výstavy, začaly houby růst. A rostou dál, tolik populární čirůvky zelánky a ryzce, i v době, kdy se píše teto článek, tedy na konci listopadu. Nakonec ještě dvě citace z letošního zavírání lesa. "Rok a měsíc trval půst, než začaly houby růst" a "Loni jsem ti děkoval za jednu sviňůrku. Teď je mám zavařené, zamražené a ještě jsem dost rozdal".
Takže Dúbravěnko, poděkovali jsme ti, připili a zazpívali, zamkli na jeden západ, odpočiň si ty i my a na jaře s nadějí a ve zdraví očekávejme další houbařskou sezonu. Ať si ji bez újmy prožijeme.
Václav Koplík
prezidet mykologického kroužku
Strana 33 / 47, články 321 - 330 / 468
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >