Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 29 / 47, články 281 - 290 / 468
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >
- 4.3.2014 Čtyřicáté ochutnávky…
- 10.2.2014 V zimním terénu s MK Slavkovský les
- 2.1.2014 Ze silvestrovských Hořovic...
- 31.12.2013 Ze zamykání lesa v Čelákovicích
- 20.12.2013 Ze šestnáctého ročníku soutěže o nejlepší hubník.
- 12.12.2013 Jedna brněnská houbařská tradice…
- 24.11.2013 Z houbařské besedy v Čelákovicích
- 23.11.2013 Houby a matematika…
- 16.11.2013 Ze zamykání lesa 2013 s MK Brno
- 10.11.2013 Za houbami v Divoké Šárce
Čtyřicáté ochutnávky…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2014
pardubický pivovar – místo konání ochutnávek
defilé vzorků jedné ze soutěžních kategorií
vítěz kategorie mistrů, zakladatel soutěže Josef Sedláček z MK Liberec
V dobře zvolených prostorech restaurace „Pivovarka“ pardubického pivovaru se uplynulou sobotu uskutečnil jubilejní ročník soutěže „O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu“.
Bylo to nejen rytířské soutěžní klání, ale i setkání dobrých přátel, houbařů a houbařských kulinářů v oboru nakládaných hub a jejich přátel z celé republiky, na začátku houbařské sezóny.
Letošek znovu po pěti letech zpestřila soutěž mistrů, která se v tomto duchu pravidelně koná již od jejího počátku.
Poděkování za vydařenou akci patří všem soutěžícím, návštěvníkům, sponzorům, ale především pořadatelům soutěže z MK Pardubice.
Výsledková listina ZDE:
V zimním terénu s MK Slavkovský les
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.2.2014
na houbách s lopatkou
penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, jedlá, tržní druh
s žejdlíkem svařáku
Přes chladné a pošmourné počasí se nás v neděli 2. února sešlo několik členů klubu, abychom společně navštívili lesy v okolí Chebu. Zajímaly nás zimní houby, specielně penízovka sametonohá.
Jelikož známe lokality jejich výskytu, úspěch nás neminul.
Pomocí skládací lopatky jsme opatrně odstranili sníh a na pařízku se objevily první trsíky těchto pěkných hub.
Radost z nálezu jsme utvrdili přípitkem horkého svařáku z termosky, který nám do poletujících sněhových vloček přišel náramně k duhu.
Pokračovali jsme v dalším průzkumu a objevili ucho Jidášovo a hlívu ústřičnou. V tuto dobu se dají nalézt i další dřevokazné houby, jako např. outkovka pestrá, která obsahuje zdraví prospěšné látky.
Najít se dá s trochou štěstí i nejedlá hlíva hnízdovitá, která je však od hlívy ústřičné jinak zbarvená – je jasně žlutooranžová.
Společnou procházku terénem jsme si opravdu užili, v nepříznivém počasí si díky občerstvení posílili zdraví a přislíbili si přitom další podobnou mykologickou akci.
Za MK Slavkovský les
Zapsal a fotil:
Jiří Pošmura
Ze silvestrovských Hořovic...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.1.2014
Posíláme všem pozdrav z tradičního silvestrovského výšlapu hořovických houbařů a jejich příznivců.
Do nového roku přejeme vše nej, méně starostí a více radostí.
Za MK Hořovice
Olda Jindřich
Ze zamykání lesa v Čelákovicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2013
Zamykání lesa má v Čelákovicích svoji dlouholetou tradici. Tato akce se uskutečnila i letos, a to v sobotu 28. prosince. Procházka (cca 7 km) byla trochu jiná, než v minulých letech, o to více překvapila účast 39 pochodníků.
Šli jsme k nové lávce (Toušeň), k druhé na území Čelákovic. K vidění nebylo hub mnoho. Penízovka sametonohá, strmělka číškovitá, hlíva ústřičná a nádherná plodnice čirůvky dvoubarvé. Počasí nám přálo. A tak malou kaňkou byl pouze zapomenutý klíč. Přesto byl lesíček zamknut. Též bylo vzpomenuto našich přátel, M. Špalkové, K. Kabáta a V. Čermáka, kteří nás opustili. Závěrem jsme si připomenuli 130. výročí od narození spolu zakladatele mykologického sdružení v Československu p. Dr. Františka Smotlachy, jehož heslo "Chraňte naše lesy“ je i v dnešní době stále velmi aktuální.
Josef Kadeřávek
Ze šestnáctého ročníku soutěže o nejlepší hubník.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.12.2013
jeden ze soutěžních vzorků slaného hubníku
hodnotící komise končí svou práci zpravidla sytá
příprava cen
úspěch potěší v každém věku
Bylo to dvanáctého prosince 1998, za účasti osmnácti borců, kdy se u nás poprvé soutěžilo v pečení této jizerskohorské a krkonošské krajové dobroty (Anče, Kuba i hajnej o ní vědí své).
Historicky prvním vítězem se tehdy stal pan Luděk Král z Velkých Hamrů s receptem, pocházejícím z nedalekých Sklenařic. Onehdy se ještě soutěžilo pouze v kategorii slaný hubník. Postupem let přibyla i druhá kategorie, sladký hubník.
V sobotu 14. prosince 2013 komise degustovala a vyhodnotila celkem 26 soutěžních vzorků; 19 slaných a 7 sladkých hubníků.
Kritéria hodnocení zůstávají tradičně stejná – bodují se:
Mozaika na řezu – vypečená kůrka – vůně, a to nejdůležitější, chuť.
Nejmladší soutěžící byla třeťačka Barča Koťátková z Jablonce nad Nisou – hubník připravovala sama, pouze na průběh pečení dohlédla maminka. Její nadějné umístění uprostřed soutěžního pole budiž pro ni povzbuzením do dalších ročníků tohoto klání.
V kategorii slaný hubník zvítězila letos s 53 body ze 75 možných Ivana Sladovníková z Velkých Hamrů. V kategorii sladký hubník zvítězila se shodným počtem bodů Iveta Mynářová z Pěnčína. Přehled umístění soutěžících najdete ZDE.
Celé soutěži vládla dobrá nálada a po vyhlášení vítězů vyhrávala zcela zaplněnému sálu domu hasičů k tanci i k uhašení žízně country skupina Koháti. Byl to vydařený večer.
Dík pořadatelů soutěže za tradiční podporu soutěže patří MěÚ Velké Hamry, místním hasičům i všem sponzorům, kteří přispěli do soutěže zajímavými cenami.
Za MK Velké Hamry
Petr Hampl
Jedna brněnská houbařská tradice…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.12.2013
Pěknou tradicí se již po několik let stává „Mykosvařák“ v Brně. V úterý, 10. prosince 2013, se v podvečerních hodinách sešli členové Mykoklubu Brno pod ozdobeným stromem vánočních trhů na „Zelňáku“, aby si popřáli hezké svátky. Zdejší svařáček byl výborný, okoštovali jsme i cukroví a domácí bukový likér. Poté se zdravé jádro přítomných přesunulo do blízké restaurace „U všech čertů“, kde se kuly pikle na příští houbařskou sezonu. Tamtéž se nad zámeckým pivem z Bratčic hodnotila i právě uplynulá houbařská sezóna.
Za MK Brno
Draha Sukupová
Z houbařské besedy v Čelákovicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 24.11.2013
V úterý 19. listopadu se uskutečnila houbařská beseda čelákovického sdružení Houbomil, v místním sídle sdružení, v klubu Tam - Tam. Hlavními protagonisty večera byli jednatel České mykologické společnosti JUDr. Aleš Vít a Ing. Jan Kroutil. V rámci prezentací obou přednášejících se besedovalo na téma využití hub v kuchyni, o zdraví prospěšných glukanech i o jedech v potravinách. Na pořad přišlo i téma o nedostatečné ochraně lesa. Spokojených 26 účastníků se těší na další pokračování.
Za MK Čelákovice
Ing. Josef Kadeřávek
Houby a matematika…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 23.11.2013
V penzionu Filoun, u stejnojmenné bio farmy na výrobu mléčných produktů v Plavech, se včera sešli hamrovští houbaři. Byl to zajímavý podvečer…
Více si přečtěte v příloze ke stažení:
Ze zamykání lesa 2013 s MK Brno
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 16.11.2013
V sobotu 9. listopadu 2013 se nás sešlo na dvacet členů a příznivců brněnského mykologického kroužku na akci Zamykání lesa v oblasti Brno Líšeň - Hády. Propršelo nám téměř celé dopoledne, i přesto panovala dobrá nálada a radost z pěkných nálezů.
Našli jsme ještě více jak 50 druhů. Některé z hub již byly značně poznamenány časem, jiné se naopak těšily velmi dobré kondici. Akce se rovněž zúčastnili Vladimír Antonín a Alois Vágner, kteří nám vydatně pomáhali při určování neznámých druhů.
Z nálezů určitě stojí za zmínku helmovka dvojvonná, ryzec klamný, strmělka Alexandrova a kyj Herkulův, který se vyskytoval v poměrně hojném počtu, a jehož foto posílám. Lesu již v tento pozdní roční čas dominovaly odolnější druhy hub jako například - šupinovka šedohlínová, ryzec dubový, strmělky mlženka a anýzka, lakovky fialová a statná. Z límcovek pak měděnková a modrá. Košíčky účastníků dále zpestřily šťavnatka pomrazka a všudypřítomné ucho Jidášovo. Z dřevokazných druhů tu byla krásná mušlovka plstnatá, velmi dekorativní klanolístka obecná, žlutě svítící rosolovka mozkovitá , kropilka a voskovička citronová.
Celá akce se i přes místy vydatný déšť vydařila. Počasí nám nepřekazilo zážitek z krásy podzimní přírody a všichni se už těšíme na příští houbařskou sezonu 2014. Při pomyslném zamykání lesa jsme si však ponechali dvířka do přírody pootevřená. Počasí nám stále přeje a návštěvy lesů tak budou nadále přínosem jak v životě osobním, tak i v tom mykologickém.
Za MK Brno
Jiřina Hrabáková
Za houbami v Divoké Šárce
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.11.2013
Ani nepřízeň počasí předcházejícího večera a noci neodradila na třicet zájemců od podzimní naučné sobotní vycházky ČMS (9. 11. 2013) za houbami do Divoké Šárky v Praze 6. Dostavil se i nedaleko bydlící průvodce lokalitou a její znalec, Pavel Svoboda. Déšť ráno ustal, nebylo ani příliš chladno, snad poněkud větrno, takže panovala celkem pohoda a terén byl správně navlhlý.
Hub rostlo ve srovnání s předchozími léty v tomto pozdně podzimním období již na první pohled méně, takže jsme se museli trochu rozkoukat a více hledat. Nejpřínosnějšími místy nálezů byly modříny se šťavnatkou modřínovou a pak borové lesíky s čirůvkou zemní. Mimo les rostly ještě například bedly vysoké a hlavně čirůvky dvoubarvé a strmělky mlženky.
Celkem jsme zjistili něco pod 60 druhů, povětšinou známějších hub. Ze zajímavějších lze jmenovat nález lokality vatovce obrovského. Některým houbám se zjevně docela dařilo a byly čerstvé jako například terestrický slzečník žloutkový, límcovka modrá či kropenatec otavní, mykorhizní lakovka obecná i statná a zejména dřevní druhy jako např. ucho Jidášovo, mušlovka plstnatá, opeňka měnlivá na vrbě, bělochoroš křehký na borovici, či měkkouš kadeřavy.
Účastníci vycházky byli nakonec spokojeni nejen s průběhem mykologické a houbařské osvěty, nýbrž i s úlovky v košících pro jejich kuchyni.
Za ČMS, MK Praha
text a foto:
Jaroslav Landa
Strana 29 / 47, články 281 - 290 / 468
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 >