Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 29 / 48, články 281 - 290 / 471
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 >
- 25.5.2014 Evropský den chráněných území 2014
- 15.4.2014 Z úterní přednášky
- 19.3.2014 Ze soutěže FRANCOLHOTSKÝ KYSELÁČ 2014.
- 4.3.2014 Čtyřicáté ochutnávky…
- 10.2.2014 V zimním terénu s MK Slavkovský les
- 2.1.2014 Ze silvestrovských Hořovic...
- 31.12.2013 Ze zamykání lesa v Čelákovicích
- 20.12.2013 Ze šestnáctého ročníku soutěže o nejlepší hubník.
- 12.12.2013 Jedna brněnská houbařská tradice…
- 24.11.2013 Z houbařské besedy v Čelákovicích
Evropský den chráněných území 2014
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 25.5.2014
hojná účast bývá každoročně pravidlem
lom Školka alias Malá Amerika v odpoledním slunci
příchozí obdivovali počet druhů právě rostoucích hub
Kdo se tuto sobotu zúčastnil, ten si jistě přišel na své. Trasa pochodu z Karlštejna do Sv. Jana pod Skalou, s návštěvou podzemních štol komplexu lomů v Mořině, byla pro mnohé účastníky něčím novým. Kromě pěkného turistického zážitku panovalo proměnlivé počasí, střídavě pršelo, odpoledne se pak vyjasnilo a svítilo slunce.
Na tradičním stanovišti České mykologické společnosti na Malé Americe bylo v rámci houbařské terénní osvěty k vidění okolo třiceti druhů aktuálně rostoucích hub.
Pro ty, kdo tuto akci letos promeškali, sdělujeme, že se koná pravidelně ve druhé polovině května. Informace najdete v předstihu na našich stránkách opět příští rok.
Z úterní přednášky
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 15.4.2014
V SOUO Belgická v Praze 2 proběhl další podvečer jarního cyklu přednášek České mykologické společnosti pro veřejnost.
V rámci úvodní demonstrace čerstvých hub se mimo další druhy hub již objevila čirůvka májovka – Calocybe gambosa. Z méně běžných druhů pak baňka velkokališná - Sarcosphaera coronaria a chřapáč kalíškovitý známý i jako kališník běločerný - Helvella leucomelaena
Fotorecept byl tentokrát věnován přípravě smržů.
Hlavní přednášející, Oldřich Jindřich z MK Hořovice, zaujal přítomné zajímavým výkladem na téma Brdské houby od jara do zimy.
Jarní cyklus pokračuje příští, tj. povelikonoční úterý 22. dubna přednáškou L. Zíbarové Houby narušených biotopů.
Zveme všechny zájemce, naše příznivce, milovníky hub a houbaření.
Těšíme se na vaši hojnou účast.
Ze soutěže FRANCOLHOTSKÝ KYSELÁČ 2014.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 19.3.2014
V sobotu 8. března 2014 uspořádal spolek hřibařů ve Francově Lhotě 9. ročník tradiční soutěže o nejlépe nakládané houby.
Akce začala ve 13. hodin v místním kulturním domě přebíráním přinesených vzorků.
Letos se jich sešlo 25 a to domácích, ze Vsetína, z Brumova, ze Střelné i z Lipníku nad Bečvou. V porotě byl zastoupen každý účastník, který přinesl vzorek naložených hub.
A tato porota rozhodla takto:
Cenu za první místo - dřevořezbu od místního řezbáře Jana Brlici st. si odnesla už počtvrté v řadě Yvona Janotová z Lipníku nad Bečvou ( prostě to umí ).
Druhou příčku obsadil Jiří Polčák, rovněž z Lipníku nad Bečvou.
Čest domácích houbařů zachraňovala třetím místem Jana Dubovcová.
Akce byla obohacena přednáškou s videoprojekcí na téma JARNÍ HOUBY, kterou všem připravil v Česku uznávaný mykolog Jiří Polčák, který tu měl i výstavku fotografií a nádherných kreseb hub. Výstavka byla rozšířena o fotografie člena spolku SH, Stanislava Filáka.
Každoroční nedílnou součástí ochutnávky hub je také košt slivovice. Pětičlenná porota letos hodnotila celkem 20 vzorků ,,trnkových kapek“.
Ortel poroty zněl takto:
Nejlepší slivovici přinesl Karel Matůš ze Vsetína.
Na druhém místě byl rovněž Karel Matůš, ale na rozdíl od svého jmenovce je z Francovy Lhoty, aniž by oba byli v příbuzenském vztahu.
Třetí příčku obsadil Alois Žídek, rovněž z Francovy Lhoty.
Akci přihlíželo oproti jiným ročníkům méně, asi kolem 50 návštěvníků. Na nižší účasti se podepsalo velmi pěkné jarní počasí , které vytáhlo lidi na zahrádky nebo na vycházky. Soutěži samé to ovšem nikterak nevadilo, všichni měli radost z vydařené akce a už se těší se na právě začínající houbařskou sezónu.
Za SH Francova Lhota
zaznamenal Alois Žídek
Čtyřicáté ochutnávky…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2014
pardubický pivovar – místo konání ochutnávek
defilé vzorků jedné ze soutěžních kategorií
vítěz kategorie mistrů, zakladatel soutěže Josef Sedláček z MK Liberec
V dobře zvolených prostorech restaurace „Pivovarka“ pardubického pivovaru se uplynulou sobotu uskutečnil jubilejní ročník soutěže „O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu“.
Bylo to nejen rytířské soutěžní klání, ale i setkání dobrých přátel, houbařů a houbařských kulinářů v oboru nakládaných hub a jejich přátel z celé republiky, na začátku houbařské sezóny.
Letošek znovu po pěti letech zpestřila soutěž mistrů, která se v tomto duchu pravidelně koná již od jejího počátku.
Poděkování za vydařenou akci patří všem soutěžícím, návštěvníkům, sponzorům, ale především pořadatelům soutěže z MK Pardubice.
Výsledková listina ZDE:
V zimním terénu s MK Slavkovský les
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.2.2014
na houbách s lopatkou
penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, jedlá, tržní druh
s žejdlíkem svařáku
Přes chladné a pošmourné počasí se nás v neděli 2. února sešlo několik členů klubu, abychom společně navštívili lesy v okolí Chebu. Zajímaly nás zimní houby, specielně penízovka sametonohá.
Jelikož známe lokality jejich výskytu, úspěch nás neminul.
Pomocí skládací lopatky jsme opatrně odstranili sníh a na pařízku se objevily první trsíky těchto pěkných hub.
Radost z nálezu jsme utvrdili přípitkem horkého svařáku z termosky, který nám do poletujících sněhových vloček přišel náramně k duhu.
Pokračovali jsme v dalším průzkumu a objevili ucho Jidášovo a hlívu ústřičnou. V tuto dobu se dají nalézt i další dřevokazné houby, jako např. outkovka pestrá, která obsahuje zdraví prospěšné látky.
Najít se dá s trochou štěstí i nejedlá hlíva hnízdovitá, která je však od hlívy ústřičné jinak zbarvená – je jasně žlutooranžová.
Společnou procházku terénem jsme si opravdu užili, v nepříznivém počasí si díky občerstvení posílili zdraví a přislíbili si přitom další podobnou mykologickou akci.
Za MK Slavkovský les
Zapsal a fotil:
Jiří Pošmura
Ze silvestrovských Hořovic...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 2.1.2014
Posíláme všem pozdrav z tradičního silvestrovského výšlapu hořovických houbařů a jejich příznivců.
Do nového roku přejeme vše nej, méně starostí a více radostí.
Za MK Hořovice
Olda Jindřich
Ze zamykání lesa v Čelákovicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2013
Zamykání lesa má v Čelákovicích svoji dlouholetou tradici. Tato akce se uskutečnila i letos, a to v sobotu 28. prosince. Procházka (cca 7 km) byla trochu jiná, než v minulých letech, o to více překvapila účast 39 pochodníků.
Šli jsme k nové lávce (Toušeň), k druhé na území Čelákovic. K vidění nebylo hub mnoho. Penízovka sametonohá, strmělka číškovitá, hlíva ústřičná a nádherná plodnice čirůvky dvoubarvé. Počasí nám přálo. A tak malou kaňkou byl pouze zapomenutý klíč. Přesto byl lesíček zamknut. Též bylo vzpomenuto našich přátel, M. Špalkové, K. Kabáta a V. Čermáka, kteří nás opustili. Závěrem jsme si připomenuli 130. výročí od narození spolu zakladatele mykologického sdružení v Československu p. Dr. Františka Smotlachy, jehož heslo "Chraňte naše lesy“ je i v dnešní době stále velmi aktuální.
Josef Kadeřávek
Ze šestnáctého ročníku soutěže o nejlepší hubník.
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.12.2013
jeden ze soutěžních vzorků slaného hubníku
hodnotící komise končí svou práci zpravidla sytá
příprava cen
úspěch potěší v každém věku
Bylo to dvanáctého prosince 1998, za účasti osmnácti borců, kdy se u nás poprvé soutěžilo v pečení této jizerskohorské a krkonošské krajové dobroty (Anče, Kuba i hajnej o ní vědí své).
Historicky prvním vítězem se tehdy stal pan Luděk Král z Velkých Hamrů s receptem, pocházejícím z nedalekých Sklenařic. Onehdy se ještě soutěžilo pouze v kategorii slaný hubník. Postupem let přibyla i druhá kategorie, sladký hubník.
V sobotu 14. prosince 2013 komise degustovala a vyhodnotila celkem 26 soutěžních vzorků; 19 slaných a 7 sladkých hubníků.
Kritéria hodnocení zůstávají tradičně stejná – bodují se:
Mozaika na řezu – vypečená kůrka – vůně, a to nejdůležitější, chuť.
Nejmladší soutěžící byla třeťačka Barča Koťátková z Jablonce nad Nisou – hubník připravovala sama, pouze na průběh pečení dohlédla maminka. Její nadějné umístění uprostřed soutěžního pole budiž pro ni povzbuzením do dalších ročníků tohoto klání.
V kategorii slaný hubník zvítězila letos s 53 body ze 75 možných Ivana Sladovníková z Velkých Hamrů. V kategorii sladký hubník zvítězila se shodným počtem bodů Iveta Mynářová z Pěnčína. Přehled umístění soutěžících najdete ZDE.
Celé soutěži vládla dobrá nálada a po vyhlášení vítězů vyhrávala zcela zaplněnému sálu domu hasičů k tanci i k uhašení žízně country skupina Koháti. Byl to vydařený večer.
Dík pořadatelů soutěže za tradiční podporu soutěže patří MěÚ Velké Hamry, místním hasičům i všem sponzorům, kteří přispěli do soutěže zajímavými cenami.
Za MK Velké Hamry
Petr Hampl
Jedna brněnská houbařská tradice…
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.12.2013
Pěknou tradicí se již po několik let stává „Mykosvařák“ v Brně. V úterý, 10. prosince 2013, se v podvečerních hodinách sešli členové Mykoklubu Brno pod ozdobeným stromem vánočních trhů na „Zelňáku“, aby si popřáli hezké svátky. Zdejší svařáček byl výborný, okoštovali jsme i cukroví a domácí bukový likér. Poté se zdravé jádro přítomných přesunulo do blízké restaurace „U všech čertů“, kde se kuly pikle na příští houbařskou sezonu. Tamtéž se nad zámeckým pivem z Bratčic hodnotila i právě uplynulá houbařská sezóna.
Za MK Brno
Draha Sukupová
Z houbařské besedy v Čelákovicích
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 24.11.2013
V úterý 19. listopadu se uskutečnila houbařská beseda čelákovického sdružení Houbomil, v místním sídle sdružení, v klubu Tam - Tam. Hlavními protagonisty večera byli jednatel České mykologické společnosti JUDr. Aleš Vít a Ing. Jan Kroutil. V rámci prezentací obou přednášejících se besedovalo na téma využití hub v kuchyni, o zdraví prospěšných glukanech i o jedech v potravinách. Na pořad přišlo i téma o nedostatečné ochraně lesa. Spokojených 26 účastníků se těší na další pokračování.
Za MK Čelákovice
Ing. Josef Kadeřávek
Strana 29 / 48, články 281 - 290 / 471
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 >