Přehled článků
Seznam všech článků této sekce
Strana 2 / 3, články 11 - 20 / 29
- 10.8.2012 Co s hnojníky na zahradě?
- 8.8.2012 K nálezu pýchavky obrovské...
- 6.8.2012 Z vašich dotazů aneb stročkovec kyjovitý se vrací...
- 12.7.2012 K tržním houbám v Belgii
- 27.6.2012 Z došlých dotazů, tentokrát jinak...
- 27.6.2012 Z došlých dotazů…
- 13.6.2012 Z došlých dotazů...
- 18.5.2012 Z vašich dotazů...
- 14.5.2012 Z vašich dotazů...
- 25.4.2012 Z došlých dotazů...
Co s hnojníky na zahradě?
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.8.2012
Z dotazu:
...(čtvrtek 9. 8.) posílám obrázek, jestli se můžete prosím podívat, co to je za houby. Vyrostly na zahradě u lesa v Košířích - kolem jsou koloděje, špičky, pýchavky, žampiony, holubinky. Tyhle houby vyrostly těsně u domu, vypadají na povrchu jako bedla, voní jako bedla, ale ten tvar?
Lupeny růžové, na koncích až černé a hodně mokré. Včera jsme tu skupinu hub našli a roste pořád do výšky, klobouky se nerozvíjejí. Největší z nich má v tomhle zavřeném stavu kolem 17 cm (tedy budoucí poloměr klobouku). Nikdy jsem nic takového neviděla. Až to povyroste, mohu donést...
Z odpovědi:
...na zahradě Vám roste hnojník obecný – Coprinus comatus. Patří mezi dobré jedlé houby. Má to však jeden háček, mj. i proto nebudete moci tuto houbu donést do naší houbařské poradny, až povyroste. Hnojník obecný je chutný a v kuchyni dobře upotřebitelný, ovšem pouze pokud jsou jeho plodnice zcela mladé, čerstvě vyrostlé a bílé. V dospělosti houba v lupenech pod kloboukem nejprve zrůžoví, pak zfialoví a posléze zčerná. Vlivem vlastnosti hnojníků způsobující jejich samorozklad, se celá houba postupně roztéká na černou hmotu.
Pokud jde o kuchyňské zpracování hnojníku obecného. Mladé houby opláchněte, pokrájejte na kolečka, dejte dusit a připravte s vejcem jako mozeček, případně na paprice se smetanou, případně jako perkelt apod. Způsobů kuchyňské úpravy téhle málo známé houby je podle aktuálních nápadů mnohem víc. Okřídlené obavy z nepříjemných otrav a zažívacích potíží po požití hnojníku v kombinaci s alkoholem se v tomto případě nemusíte obávat. To platí v případě konzumace hnojníku inkoustového – Coprinus atramentarius (a zástupců z jeho okruhu), což aktuálně není Váš případ...
AV
K nálezu pýchavky obrovské...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012
Z dotazu:
... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...
Red. pozn.:
K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:
Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.
Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.
Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.
Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.
AV
Z vašich dotazů aneb stročkovec kyjovitý se vrací...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 6.8.2012
Z došlých dotazů:
k obr. č. 1 …před 14 dny jsem u nás v lese (Kašperskohorská vrchovina) našla houbu, o níž jsem si myslela, že by to mohl být stročkovec kyjovitý, který je prý ale velmi vzácný. Bohužel jsem sebou neměla fotoaparát. Tutéž houbu jsem našla i dnes, dokonce na dvou místech, vybavena aspoň mobilem jsem houbu vyfotila a zasílám k posouzení. Vím, že fotografie nejsou zrovna kvalitní, ale snad to bude stačit. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den...
k obr. č. 2 …obracím se na Vás s prosbou o určení vyobrazené houby, kterou moje manželka našla nedaleko obce Větřní (okr. Č. Krumlov) a která jí, jako vášnivé houbařce nedá spát. Houba vyrostla z mechového podrostu ve vzrostlém lese. V publikacích se nám nepodařilo plodnice dohledat. Naše znalosti jsou průměrné, nadšení mojí manželky převeliké. Vaše pomoc by nám udělala radost...
Informace k nálezům:
Na dotazy obou tazatelů odpověděli samostatným sdělením naši kolegové z e-poradny České mykologické společnosti. Pro ostatní návštěvníky našich stránek a zájemce o růst hub dodáváme, že v případě aktuálního nálezu zmíněného druhu stročkovec kyjovitý – Gomphus clavatus, jde o velmi potěšující informaci, spojenou se zatím opatrným, ale o to cennějším návratem tohoto, u nás kdysi hojného druhu, zpět domů na naše území. Pro archivní potřebu s radostí přivítáme další informace o výskytu této vzácné houby, kterou Červený seznam hub (makromycetů) České republiky uvádí v kategorii CR, tedy jako kriticky ohrožený druh!
AV
K tržním houbám v Belgii
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 12.7.2012
Z dotazu:
...v příloze zasílám foto, které jsem pořídil letos 22. 6. v Belgii. Pokud to jen trochu lze, prosím, můžete určit aspoň některé z hub? Poznal jsem jen lišky, žampiony a u hřibu nevím, o který druh jde...
Ondřej Černý
Rokycany
Odpověď:
Děkujeme za váš houbařský postřeh, zaslané foto hub i dotaz na jejich určení. Údaje, které bylo možné ze snímku rozpoznat, jsou uvedeny v přehledu na konci, pro orientaci na obrázku shora odleva, vždy smerem dolů. Prostý výčet informací by ovšem byl málo, neboť tohle téma si žádá připojit i pro ostatní zájemce ještě několik slov navíc.
Je známo, že na západ od našich hranic se s houbami v kuchyni zachází jinak, než je tomu u nás. Jinými slovy, žádnou variaci na smaženici z koše hub, kopy vajec a hroudy másla tu nečekejte. Na švýcarských, francouzských a italských tržištích je v průběhu sezóny běžně k dostání povícero druhů jedlých hub a je vždy potěšení nacházet mezi nimi ty divoce rostoucí.
Houby jsou ve zmíněných krajích považovány za vybranou pochutinu, z nich pak jsou obzvláště ceněny právě ty z volné přírody. Tomu odpovídá i jejich tržní cena. Na snímku je zastupují špičky, lišky, hřiby a císařky. Cena některých druhů se našinci nutně jeví jako astronomická. Mj. i proto se v uvedených zemích kupují volně rostoucí houby nikoli na kila, nýbrž pouze na jednotlivé kousky.
Informace k houbám na snímku: (orientačně 1 Euro/26 Kč)
Petit Paris, malé bílé žampiony (pěstované), Francie, 8 Euro/kg, 208 Kč/kg
Champignon de Couche, velké bílé žampiony (pěstované), Belgie, 5 Euro/kg, 130 Kč/kg
Pleurotus, hlívy (pěstované), Francie, 12 Euro/kg, 312 Kč/kg
SHII-TAKE, houževnatec jedlý (pěstovaný), Francie, 24 Euro/kg, 624 Kč/kg
ENOKI, penízovka sametonohá (pěstovaná), Jižní Korea, 1,90 Euro/bouquet, 50 Kč/balení
Shimeji, líhovec moučný (pěstovaný), Jižní Korea, 2,50 Euro/bouquet, 65 Kč/balení
Blonde de Paris, velké hnědé žampiony (pěstované), Francie, 8 Euro/kg, 208 Kč/kg
Oronges au Amanites des Césars, muchomůrka císařka (z přírody), Francie, 55 Euro/kg, 1430 Kč/kg
Eryngii, hlíva máčková /h. královská/ (pěstovaná), Jižní Korea, 22 Euro/kg, 572 Kč/kg
Mousserons Marasmes des Oreades, špička obecná (z přírody), Francie, 29 Euro/kg, 754 Kč/kg
Pieds Bleus, čirůvka fialová (pěstovaná), Francie, 39 Euro/kg, 1014 Kč/kg
Girolles pruineuse, liška bledá (z přírody), Francie, 39 Euro/kg, 1014 Kč/kg
Cepes Bronzés, hřib bronzový (z přírody), Pyreneje-Francie, 45 Euro/kg, 1170 Kč/kg
AV
Z došlých dotazů, tentokrát jinak...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.6.2012
Ústřední houbařská poradna v Praze vyřizuje agendu, spojenou s četnými dotazy zájemců k určování hub. S naprostou převahou znamenají odpovědi na zasílané dotazy pro účastníky virtuální diskuze radost z naplnění vzájemné komunikace. Bohužel, ojediněle přicházejí i dotazy v záležitostech, které by se byly raději neměly přihodit.
Z dotazu z 11. 6. 2012:
...po internetu se šíří přednáška ing. Jiřího Baiera o plísni "nedohub"
pokrývající plodnice houby "babky". Varuje před rakovinou slinivky
břišní a zažívacích cest. Na dotaz, proč tento fakt není v atlasech,
odpovídá, že mykologové fakt znají, ale neuvádějí jej, aby se populace
přece jen zmenšila. Pokud jde o žert, je přinejmenším nejapný.
Prosím, jde opravdu o člena mykologické společnosti, a co je pravdy na jeho sdělení? Děkuji za odpověď...
Z odpovědi na dotaz z 11. 6. 2012:
...asi víte, že naprostá většina houbařů „babky“ - hřiby žlutomasé běžně jí.
Ovšem speciálně BABKY JSOU EXTRÉMNĚ NÁCHYLNÉ K NAPADENÍ BÍLOU PLÍSNÍ. Při vlhkém počasí je ji vidět jako bílý povlak na rourkách hub, a to někdy již u poměrně mladých, shora krásně vypadajících plodnic! Těch, které mají rourky evidentně zbělené - napadené, se to varování týká zcela jistě. Z toho důvodu se obecně nedoporučuje „babky“ sušit. K ostatním výrokům ing. Baiera tolik, že jmenovaný je dlouholetým členem ČMS, vždy byl ochotným popularizátorem houbaření a šiřitelem osvěty, bohužel, jeho stáří se již občas podepisuje na tom, co na veřejnosti říká. Principiálně děláte správně, že se v takovém případě obracíte na odborníky...
Ze zaslané informace (17. 6. 2012):
Dobrý den,
slyšeli jste už tento rozhovor s ing. Baierem??
Pro vaši informaci ho přeposílám v podobě, jak mi byl zaslán a jak se v současnosti šíří po internetu…
Původní zpráva:
…“prosím rozešlete mezi turisty a známé, co sbírají houby.
Poslechněte si celé, zdraví vás“…
PRAVDIVÝ ROZHOVOR NA ČR 6 SE ŠPETKOU HUMORU.
Udělejte si trochu času a poslechněte si, fakt to stojí za to:
Proč to neřekli dřív, mykologové o tom vědí 40 let!!!!!!!!!!!
http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2459460&drm=
Z odpovědi na zaslanou informaci ze 17. 6. 2012:
V našem následném tel. rozhovoru potom, kdy nám došla Vaše informace, jste se zmínil, že některá konkrétní vyjádření ing. Jiřího Baiera jsou udivující a nesouhlasíte s nimi. Uvedený rozhlasový rozhovor obsahuje ze strany jmenovaného, bohužel, nikoli ojedinělé vybočení z formálního mykologického etického kodexu. Zmíněný rozhovor se prvně objevil ve virtuálním prostředí následně po jeho odvysílání a po internetu nyní koluje opakovaně. Ústředí ČMS v této souvislosti připravuje vhodnou formu stanoviska pro veřejnost i média.
Ing. Jiří Baier toho v rámci houbařské osvěty udělal v minulosti hodně, je to veřejně známá postava. Bohužel, některé jeho výroky z poslední doby jsou obecně nebezpečné, neprospívají jeho osobě, pro veřejnost jsou matoucí a mimo to poškozují dobré jméno České mykologické společnosti. Navíc takto veřejně podané informace mohou (jako jedno z možných vysvětlení) působit v odborných kruzích i u širší veřejnosti jako odraz postupné změny stavu mysli dotyčného.
Z došlých dotazů…
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 27.6.2012
jelenka obecná – Elaphomyces granulatus
foto: Bohumil Weber
pohled na řez týmž druhem na snímku od stejného autora
Zatím spíše ojediněle, ale úroveň doprovodných snímků, které posíláte do naší e-poradny spolu s vašimi dotazy na určení houby, bývá někdy velmi zdařilá. Práce kolegů v poradně je pak o poznání snadnější. Tak je tomu i v tomto případě, kdy nám pěkné snímky poslal pan Bohumil Weber. Přejeme vám všem dobré světlo a ostrý obraz. Těšíme se na další vaše dotazy a pěkné snímky hub.
Z došlého dotazu:
...minulý týden v neděli jsem v lese u Nových Domků,(Rozvadov) 49°41'50.039"N, 12°33'15.567"E, vykopnul ve smrkovém lese z hloubky cca 10cm tuto houbu. Velice tvrdá. Strčil jsem ji do kapsy a po týdnu jsem si na ni vzpomněl. Omyl jsem ji pod tekoucí vodou kartáčkem a nafotil. Fotografie přikládám. Nikdy jsem nic podobného neviděl. Překrojit nešla, musel jsem ji přeseknout pomocí nože a paličky. Sype se z ní černohnědý prášek. Třeba Vám nález udělá radost. Pokud budete mít zájem, houbu doručím nebo pošlu...
Z odpovědi na dotaz:
...je to podzemní houba, z daného rodu je to s největší pravděpodobností druh jelenka obecná – Elaphomyces granulatus a roste takhle hluboko v zemi. Zvěř ji "vyčuchá" dle vůně, zatímco mykolog ji musí hledat jinak. Na starých plodnicích jelenky pak parazituje další houba, zvaná housenice cizopasná – Cordyceps ophioglossoides. Ta však má plodnice nadzemní, takže ji nalézt lze a pod ní pak je většinou možné vyhrabat jelenku...
Z došlých dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 13.6.2012
límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata
foto: Pavla Güttnerová
Vydatněji zapršelo a vaše dotazy, docházející do e-poradny našich stránek hub se začínají utěšeně množit. U následujícího příspěvku je cenný mj. i dobře zvládnutý snímek s potřebnou informací pro snadnější určení dotazovaného druhu. Je to dobrý příklad pro všechny z vás, kteří se do naší e-poradny obracíte s dotazy o pomoc.
Z dotazu...
...pod okny našeho balkonu v Ostravě - Porubě vysadila sousedka před časem rododendron, je pod ním mulčovací kůra a občas doveze z chalupy i zeminu s chlévskou mrvou. Začátkem června se po dešti objevily pod keřem houby, které považuji za pečárky, ale všechny charakteristickéznaky mi nesedí. Můžete mi prosím poradit?
Z odpovědi...
...máte naši pochvalu, pěkně jste houby vyfotila k odeslání, je to límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata.
Od pečárek se rozezná hlavně podle těch spíše fialovo-šedých lupenů s černým výtrusným prachem, který také vypadává na její shora "vrásčitý" prsten /v dospělosti/.
Je to dobrá jedlá houba, která se ve volné přírodě příliš nevyskytuje. Před lety byla v ČR poměrně hojně pěstována, a také se běžně prodávala její sadba k domácímu pěstováním pod přístřešky a na zahradách. Tím se zpětně víc rozšířila zpět do volné přírody. Dnes ji můžete v hojnějším množství najít například kolem hromady starší vyvezené slámy po okraji pole.
(redakčně upraveno dle odpovědi ing. P. Svobody, člena e-poradny ČMS )
Obecný dodatek - upozornění:
Zdůrazňujeme, že určování hub jen podle snímků (pokud je to dle okolností vůbec proveditelné), nenahrazuje určení hub jejich předložením v houbařské poradně! Podané informace chápejte především jako nasměrování k možnosti vlastního konečného určení, a to porovnáním znaků hub na snímcích s vašimi dalšími poznatky, získanými při jejich sběru a s využitím příslušných mykologických pramenů. Žádnou, byť jen dílčí podanou informaci, nechápejte jako návod ke kuchyňskému použití dotčených hub. Pracovníci houbařské poradny České mykologické společnosti nenesou v rámci odborného poradenství odpovědnost za případný chybný výklad obsahu odpovědí ze strany tazatele, stejně jako za zneužití poskytnutých informací. Děkujeme za pochopení.
Z vašich dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 18.5.2012
mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
Z dotazu...
...v příloze zasílám foto a hlásím nález 16 cm kozáka /byl zcela
zdravý/ a tašky májovek z lokality Praha 4 - Kamýk. Velmi prosím o odpověď, co je to za tu žlutou houbu na pařezu. Lokalita tatáž. Nález je ze dne 13. 5. 2012.
Děkuji Erna Kholova, Praha 4 – Modřany
Z odpovědi...
...gratuluji k houbařskému úlovku. Rozrůstají se první hřibovité druhy, k nim patří i Váš kozák březový – Leccinum scabrum. U hojné čirůvky májovky, - Calocybe gymbosa, resp. pro její úspěšné využití v kuchyni, rozhoduje v těchto dnech především četnost a míra napadení plodnic larvami hmyzu.
Houba na druhém snímku je mladý sírovec žlutooranžový. Je rovněž jedlý a více o něm a jeden z návodů na jeho přípravu je ve zdejších aktualitách, jen o několik příspěvků zpět... AV
Dovětek s receptem...
...děkuji za odpověď obratem. Můj sírovec je již naložen v mléce a bude na smetaně a karí. Odkaz jsem prostudovala a stránky mne velmi zaujaly.
Jako poděkování uvádím recept:
Phallus impudicus – hadovka smrdutá /50 gr čerstvé nebo 5 gr sušené houby - jen ta malá vejce/ naložte nakrájené na kousíčky do 200g vodky. Nechte stát ve skle 2 týdny v lednici, nefiltrovat. Užití: 1 čajová lžička, 2x denně. Indikace: vysoký krevní tlak, prevence a léčba chřipek, viróz, herpetických
onemocnění, AIDS aj. Podle ruského zdroje. Už jsem to zkoušela, uškodit to nemůže. Tak jako tak smažím plátky z "vajec" ve francouzském těstíčku... Zdravím, Erna Kholova
Z vašich dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Aleš Vít, 14.5.2012
mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina
sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina
příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít
Z dotazu...
... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,
o které se domnívám, že se jedná o "sírovec
žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.
Jaromír Slanina
Lobendava okres Děčín.
Z odpovědi...
...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.
Z reakce na odpověď...
...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.
Z došlých dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2012
smrže před chalupou
foto: Svatopluk Janeček
nadívané kačenky české
foto: Aleš Vít
Čas smržů je tady.
Svědčí o tom dotazy v naší e-houbařské poradně.
Pro všechny z vás, zájemce o informace na zmíněné téma, čerpáme z korespondence, která k nám přišla od pana Janečka ze Šumavy.
Z dotazu:
...na zahradě u naší chalupy na Šumavě nám během tohoto týdne poprvé vyrostly takovéto houby (v příloze). Domníváme se, (dle popisu v atlase hub), že se jedná o smrže. Nikdy jsme je nesbírali, (hlavně ani nějak nenacházeli), tak bych vás chtěl požádat o radu, zda jsme houby určili správně.
Děkuji, S. Janeček
Z odpovědi:
...děkuji za Váš dotaz.
Máte pravdu jsou to smrže. S ohledem na přítomnost mulčovací kůry odhaduji, že jde o smrž pražský - Morchella pragensis.
Ten vyrůstá obvykle ve spojitosti a nějakou dobu (zpravidla hned příští jaro) po zamulčování terénu. Podle množství kůry a velikosti zamulčované plochy se někdy objevuje ve stovkách polodnic. Bohužel, takto vyrůstá pouze po dobu jednoho, dvou let. Druhý rok je jeho růstová vlna o poznání slabší.
V naší poradně není běžně dovoleno nabádat k požívání hub, určených toliko na základě zaslaného snímku. V tomto případě lze udělat čestnou výjimku. Všechny druhy smržů i jim podobná kačenka česká jsou jedlé a dobré jarní houby.
V kuchyni se používají od pradávna, mezi jinými úpravami například i nadívané.
Sbírejte pouze čerstvé plodnice. Před vlastní kuchyňskou úpravou je doporučuji krátce spařit. Za syrova jsou totiž všechny smržovité, kustřebkovité i chřapáčovité houby pro manipulaci velmi křehké.
Snímek nadívaných smržů nemám právě po ruce, vezměte proto za vděk nadívanými kačenkami.
Přeji Vám kulinářský zážitek.
Aleš Vít