Xerocomus ferrugineus (Boud.) Bon 1985
hřib osmahlý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Boletaceae Xerocomus |
Synonyma
Boletus ferrugineus Schaeff. 1774
Boletus lanatus Rostk. 1844
Popis
Klobouk je široký 30–100 mm, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý až ploše rozprostřený, hnědý, šedohnědý, často s olivovými odstíny, někdy i rezavě hnědý, suchý, v mládí nápadně sametově plsnatý, v dospělosti (zejména za sucha) někdy políčkovitě rozpukaný.
Rourky jsou 5–10 (15) mm dlouhé, žluté až žlutookrové, na řezu nejvýše slabě modrající, u třeně mírně vykrojené, připojené. Póry jsou v barvě rourek, v dospělosti hranaté a poměrně široké (1–3 mm), při poranění lehce zmodrají, následně zhnědnou.
Třeň je válcovitý nebo vřetenovitý, 30–90 x 10–20 mm, bělavý nebo nažloutlý, s kontrastními hnědými zrníčky vytvářejícími spolu s podélnými žebry ± síťku. Báze třeně je bíle nebo nažloutle plstnatá, se žlutými provazci podhoubí.
Dužnina je světle krémová nebo bělavá, ve spodní části třeně někdy nahnědlá, u mladých plodnic s hnědou linkou nad rourkami. Na řezu barevně téměř neměnná, nejvýše slabě modrající nad rourkami nebo na vrcholu třeně. Voní někdy lehce po jodoformu, zejména v bázi třeně. Chuť je mírná.
Výtrusný prach je olivově hnědý.
Výtrusy jsou eliptické až vřetenovité, 10–14 x 4–5,5 µm.
Výskyt
Roste od června do října, hojně, v lesích všech typů, častěji pod jehličnany (smrk, jedle), ale i pod listnáči (buk, bříza, brba). Dává přednost kyselým půdám od pahorkatin výše.
Možná záměna
Podobný hřib plstnatý (Xerocomus subtomentosus) má žlutou dužninu, roste častěji v nižších polohách pod listnáči.
Hřib sametový (Xerocomellus pruinatus) roste většinou o něco později (říjen a listopad), na okraji klobouku má úzkou vínově červenou zónu, načervenalá je i část třeně.
Hřib uťatovýtrusý (Xerocomellus porosporus) má ± žlutou dužninu a v dospělosti téměř vždy rozpukanou pokožku klobouku. Více připomíná klasickou "babku" – hřib žlutomasý (Xerocomellus chrysenteron) – se kterou bývá často zaměňován.
Kuchyňské využití
Jedlá houba střední kvality se širokým kuchyňským využitím. Tuhé zakončení třeně odstraňujeme. Podobné využití mají i zaměnitelné druhy a někteří praktičtí houbaři mezi nimi nerozlišují.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku | |
Janda V., Kříž M., Graca M. a Rejsek R. (2016): Zástupci rodu Xerocomus rostoucí v České republice a taxonomické novinky v této skupině hřibů. | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Šutara J., Mikšík M., Janda V. (2009): Hřibovité houby. Academia, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
Nálezy
0066-2023-0224 (28.07.2023, Ústecký kraj)
0071-2019-0472 (14.10.2019, Středočeský kraj)
0066-2019-0067 (16.08.2019, Plzeňský kraj)
0188-2018-0013 (12.08.2018, Jihočeský kraj)