ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Tubaria conspersa

Tubaria conspersa (Pers.) Fayod 1889

kržatka poprášená

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Inocybaceae
Tubaria

Popis

Klobouk je široký 5–25 mm, nejprve polokulovitý, později sklenutý, nakonec ploše rozprostřený až mírně prohloubený, hygrofánní, za vlhka červenohnědý, při okraji obvykle prosvítavě rýhovaný, při zasychání až světle (pleťově) okrový, výrazně pokrytý bílými vločkami závoje, na okraji ověšený. V závislosti na počasí a stáří plodnic mohou zbytky závoje téměř či úplně vymizet.

Lupeny jsou řídké, prostřídané lupénky, nejprve žlutohnědé, nakonec skořicově hnědé, ke třeni široce připojené a krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 20–45 x 1–2 mm, červenohnědý, za sucha okrový, hustě pokrytý kontrastními, bílými, ovšem pomíjejícími vločkami.

Dužnina je tenká, červenohnědá, za sucha okrová. Vůně je nenápadná, chuť mírná.

Výtrusný prach je okrově hnědý.

Výtrusy jsou eliptické, mandlovité nebo vejčité, 7–9,5 x 4,5–6 µm, průsvitné.

Cheilocystidy jsou hojné, kyjovité nebo válcovité, někdy i lahvovité, 30–70 x 6–16 µm. Bazidie jsou čtyřvýtrusé.

Tubaria conspersa      

Výskyt

Roste hojně, od května do listopadu, v opadu nebo na humózní půdě, často pod listnáči, ale i v trávě mimo les, v parcích, podél cest, v křovinách.

Možná záměna

Kržatka otrubičnatá (Tubaria furfuracea) vytváří větší plodnice s méně nápadnými zbytky závoje.

Kržatka hlohová (Tubaria dispersa) je světlejší, se žlutými lupeny a roste především pod hlohy.

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Tubaria conspersa Tubaria conspersa Tubaria conspersa  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha

Nálezy

  0066-2020-0178 (11.10.2020, Středočeský kraj)
  0066-2020-0168 (07.10.2020, Praha)
  0066-2018-0084 (11.09.2018, Středočeský kraj)
  0066-2018-0037 (17.06.2018, Středočeský kraj)
  0066-2013-0199 (27.10.2013, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Dacrymyces stillatus
kropilka rosolovitá

Mycena olivaceomarginata
helmovka hnědobřitá

Arrhenia spathulata
mecháček lopatkovitý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .