ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Trametes gibbosa

Trametes gibbosa (Pers.) Fr. 1838

outkovka hrbatá

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Polyporales
Polyporaceae
Trametes

Synonyma

Bulliardia virescens Lázaro Ibiza 1916
Daedalea gibbosa (Pers.) Pers. 1801
Daedalea virescens (Lázaro Ibiza) Sacc. & Trotter 1925
Lenzites gibbosa (Pers.) Hemmi 1939
Polyporus gibbosus (Pers.) P. Kumm. 1871
Polystictus kalchbrenneri (Fr.) Cooke 1886
Pseudotrametes gibbosa (Pers.) Bondartsev & Singer 1944
Trametes crenulata Berk. 1854
Trametes kalchbrenneri Fr. 1867
Trametes nigrescens Lázaro Ibiza 1916

Popis

Plodnice jsou jednoleté nebo víceleté. Vyrůstají jednotlivě nebo ve skupinách, často střechovitě nad sebou.

Klobouk je polokruhovitý nebo vějířovitý, bokem přirostlý k substrátu, široký 5–25 mm. Na povrchu (především na středu) hrbolatý, někdy soustředně pásovaný, v mládí plstnatý až sametový, bělavý, později šedavý a často zelený od řas.

Rourky jsou bělavé, u starších plodnic šednoucí nebo okrovějící, 4–12 mm dlouhé, tlustostěnné. Póry jsou v mládí nepravidelně oválné (1–3 na mm), později protáhle eliptické až labyrintické.

Dužnina je bílá až našedlá, pružná, později tuhá až korkovitá, téměř bez vůně.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou eliptické až válcovité, 4–5,5 x 2–2,5 µm, hladké, tenkostěnné.

Výskyt

Roste celkem hojně na živých i mrtvých kmenech a pařezech listnatých stromů (buk, habr, dub, jasan, bříza, topol, vrba). Často se vyskytuje spolu s šedopórkou osmahlou (Bjerkandera adusta), pravděpodobně parazituje na jejím myceliu.

Možná záměna

Vzhledově podobnou outkovku vonnou (Trametes suaveolens) snadno odlišíme dle intenzívní vůně.

Trametes gibbosa Trametes gibbosa Trametes gibbosa Trametes gibbosa
Trametes gibbosa      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Bernichia A. (2005): Polyporaceae, Edizioni Candusso, Italia

Nálezy

  0066-2024-0135 (05.07.2024, Zlínský kraj)
  0066-2023-0235 (04.08.2023, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .