ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Suillus tridentinus

Suillus tridentinus (Bres.) Singer 1945

klouzek tridentský

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Suillaceae
Suillus

Stručný popis

Klobouk je široký 40–120 mm, nejprve polokulovitý, později sklenutý, žlutooranžový až oranžově hnědý, za sucha pokrytý hnědorezavými až hnědými šupinkami. Za vlhka je lepkavý až slizký, s rozpitými, téměř nezřetelnými šupinkami a někdy radiálně žíhaný. Okraj klobouku může být ověšen mizejícími zbytky závoje, který v mládí spojoval klobouk se třeněm. Pokožku lze sloupnout pouze při okraji.

Rourky jsou 5–10 mm vysoké, žlutooranžové, oranžové, později rezavě hnědé, u třeně připojené nebo krátce sbíhavé. Póry jsou středně velké, v dospělosti nepravidelně mnohúhelníkovité, někdy protáhlé.

Třeň je válcovitý nebo mírně kyjovitý, 50–100 x 10–25 mm, s pomíjivým prstenem ze zbytku závoje. Nad prstenem je žlutooranžový, ve spodní části oranžově (rezavě) hnědý, na bázi s bělavými vlákny mycelia.

Dužnina je nažloutlá, na řezu slabě oranžová až hnědnoucí. Vůně je nevýrazná, chuť mírná nebo lehce nakyslá.

Výtrusný prach je hnědý.

Výtrusy jsou protáhle elipsoidní až vřetenovité, 10–12 x 4–6 µm, hladké.

Výskyt

Roste od června do listopadu, vzácně, pod modříny, se kterými tvoří mykorhizu. Upřednostňuje vápnité půdy.

Možná záměna

Pod modřiny roste také klouzek (hřib) dutonohý (Suillus cavipes) s dutým třeněm, bez význačných oranžových odstínů na plodnici a téměř vždy suchou pokožkou klobouku.

Klouzek douglaskový (Suillus lakei) roste výhradně pod douglaskami.

Kuchyňské využití

Je jedlý, pro vzácnost však hoden ochrany.

Suillus tridentinus      

Autorství obrázků: Oldřich Jindřich

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2022-0274 (26.10.2022, Karlovarský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .