ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Suillus grevillei

Suillus grevillei (Klotzsch) Singer 1945

klouzek sličný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Suillaceae
Suillus

Popis

Klobouk má průměr 30–150 mm, zpočátku je polokulovitý, sklenutý, v dospělosti polštářovitý až plochý, někdy s tupým hrbolem. Povrch klobouku je hladký, za sucha lesklý, za vlhka slizký. Má žlutou až oranžově hnědou barvu.

Rourky jsou světle žluté, později olivově žluté, sbíhají na třeň. Póry jsou okrouhlé, později hranaté, stejně zbarvené jako rourky, po otlačení hnědnou. V mládí jsou zakryté nažloutlým závojem.

Třeň je válcovitý, plný, 40–150 mm vysoký, do 25 mm tlustý, za vlhka slizký. V horní části třeně bývá prsten zbylý po závoji, nad prstenem je třeň zabarvený žlutě, často se síťkou, pod prstenem je žlutohnědý, vláknitý nebo vločkatý, ve stáří s červeným nádechem.

Dužnina je měkká, šťavnatá, nažloutlá, na řezu klobouku se zabarvuje do růžova, na řezu třeně slabě zelená. Chuť i vůně je příjemná, ovocná až hřibovitá.

Výtrusný prach je okrový až nažloutle hnědý, výtrusy válcovité, žlutavé, o velikosti 7–11 x 3–4 µm.

Výskyt

Vyrůstá od června do listopadu v lesích všech typů, hlavně na jejich okrajích a podél cest, také v parcích a alejích, a to od nížin do hor. Roste především pod modříny a v jejich okolí.

Možná záměna

Podobné jsou klouzek obecný (Suillus luteus) s žlutohnědým až čokoládovým kloboukem a vzácný klouzek tridentský (Suillus tridentinus) s oranžovými póry.

Kuchyňské využití

Je jedlý a velmi chutný, všestranně použitelný.

Suillus grevillei Suillus grevillei Suillus grevillei Suillus grevillei

Autorství textů: Věra Svobodová
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2024-0061 (19.05.2024, Středočeský kraj)
  0013-2020-0023 (20.06.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 2. 11. na Broumovsko do okolí Vernéřovic

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Panaeolus antillarum
kropenatec teutonský

Hygrocybe mucronella
voskovka hořká

Stereum subtomentosum
pevník plstnatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .