Suillellus mendax (Simonini & Vizzini) Vizzini, Simonini & Gelardi 2014
hřib polosíťkovaný
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Boletaceae Suillellus |
Synonyma
Boletus mendax Simonini & Vizzini 2014
Popis
Klobouk je široký 40–120 (200) mm, polokulovitý, pak vypouklý ve stáří až rovný, často se zvlněným okrajem. Jeho barva je hnědoolivová, olivová až olivověšedá s místy prosvítající růžovou někdy až karmínovou barvou. Povrch má sametový, později plstnatý, nikdy ne hladký. Při dotyku se velmi rychle barví tmavě modře.
Rourky jsou téměř volné, žluté, pak olivové, na řezu tmavě modré.
Póry jsou drobné, téměř kulaté,velmi brzy hnědočervené, pak šarlatově hnědé, ve stáří se mění na olivověoranžovou. Při dotyku intenzivně modrají.
Třeň je válcovitý 40–120 x 8–30 (50) mm, občas zahnutý. Povrch žlutý, pod kloboukem s karmínovou síťkou, která obyčejně ve druhé třetině třeně zvolna mizí a přechází do šupinek jako má hřib kovář. Lze však najít plodnice, které mají síťku jen těsně pod kloboukem a naopak i takové, kterým síťka končí až téměř nad bází třeně. Při poškození intenzivně modrá.
Dužnina je žlutá, výrazněji v horní části třeně a v klobouku, na bázi třeně karmínová, na řezu intenzivně modrající.
Výtrusný prach je olivověhnědý.
Výtrusy jsou téměř vřetenovité, se zřetelnou suprahilární depresí 13–15 x 4,7–5,6 ?m.
Výskyt
V našich zeměpisných šířkách roste nejčastěji pod duby, ve světlých a teplých listnatých lesích, obvykle na zásaditých a neutrálních půdách, nehojně. Červen až září.
Možná záměna
Je za dosti podobný hřib koloděj Suillellus luridus, který má síťku na celém třeni a roste též ve světlých a teplých listnatých a smíšených lesích, nejčastěji pod lipami a habry.
Zaměnit je lze i za vzácný hřib Quéletův Suillellus queletii, který roste vzácně v teplých listnatých lesích a na třeni nemá síťku.
Též je možné ho zaměnit i za hřib kovář Sutorius luridiformis, který má na třeni výrazná červená zrníčka a klobouk s různými odstíny hnědé barvy, často se vyskytují plodnice, které mají více barevných odstínů. Roste jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích od nížin až do hor.
Kuchyňské využití
Je to jedlá houba průměrné kvality, která je za syrova mírně jedovatá, stejně jako hřib koloděj, proto je doporučeno ji min. 20 minut vařit, aby nezpůsobovala zažívací problémy vnímavějším jedincům.
Autorství textů: Lubomír Opat
Autorství obrázků: Lubomír Opat
Nálezy
0071-2023-0126 (16.09.2023, Středočeský kraj)
0188-2019-0012 (18.08.2019, Praha)