ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Sparassis crispa

Sparassis crispa (Wulfen) Fr. 1821

kotrč kadeřavý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Polyporales
Sparassidaceae
Sparassis

Popis

Plodnice je široká 50–300 mm, výjimečně i větší, pak může dosáhnout hmotnosti až několika kg. Tvarem připomíná mořskou houbu, je tvořena silně rozvětveným pletivem, které se dělí na ploché a na koncích nakadeřené větvičky, vyrůstající ze silného bělavého třeně zcela ponořeného v substrátu. Větvičky jsou zprvu bělavé nebo krémové, později nažloutlé až hnědé, při zasychání tmavě lemované.

Rouško se tvoří ponejvíce na spodní straně plochých konečků větviček.

Třeň je krátký, tlustý, válcovitý, kořenující, někdy však nevýrazný.

Dužnina je bílá, voskovitá. Vůně je kořeněná, chuť příjemně oříšková.

Výtrusný prach je světle okrový.

Výtrusy jsou široce oválné, 5–7 x 3–4,5 ?m, hladké.

Výskyt

Roste od července do listopadu, místy hojně, v jehličnatých lesích.

Parazituje obvykle na kořenech borovice, často roste zdánlivě z půdy. Objevuje se i na mrtvém dřevě, například na pařezech. Způsobuje hnědou kostkovitou hnilobu napadeného dřeva.

Možná záměna

Kotrč štěrbákový (Sparassis brevipes) roste vzácně na kořenech buků nebo dubů. Vytváří větší plodnice a má méně zkadeřené konečky větviček.

Kotrč Němcův (Sparassis nemecii) parazituje zejména na jedlích, někdy i na smrku nebo modřínech. Je pravděpodobné, že kotrč štěrbákový a kotrč Němcův jsou jediným druhem, rozdíl je pouze v hostiteli.

Kuchyňské využití

Některými houbaři velmi ceněná jedlá houba, často však bývá na povrchu i uvnitř znečištěna částečkami substrátu nebo hmyzem. Vyhlášenou kuchyňskou úpravou je falešná držková polévka.

Sparassis crispa Sparassis crispa Sparassis crispa Sparassis crispa
Sparassis crispa Sparassis crispa    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Petr Souček

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2024-0007 (06.01.2024, Plzeňský kraj)
  0071-2023-0004 (07.01.2023, Plzeňský kraj)
  0071-2022-0262 (16.10.2022, Jihočeský kraj)
  0087-2022-0149 (18.08.2022, Jihočeský kraj)
  0087-2022-0146 (07.08.2022, Středočeský kraj)
  0071-2018-0045 (04.09.2018, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius glaucescens
ryzec zelenající

Coprinopsis tuberosa
hnojník hlíznatý

Gymnopus peronatus
penízovka hřebílkatá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .