Saccharomyces cerevisiae Meyen ex E.C. Hansen 1883
kvasinka pivní
Systematika
Fungi Ascomycota Saccharomycetes Saccharomycetales Saccharomycetaceae Saccharomyces |
Popis
Kvasinky jsou druhotně jednobuněčné organismy řazené obvykle k houbám, kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) konkrétně k houbám vřeckovýtrusným (Ascomycota). Ne všechny kvasinky jsou příbuzné, k přechodu od mnohobuněčnosti k jednobuněčnosti došlo u hub zřejmě několikrát. Mikroorganismy, způsobující proces nazývaný kvašením, nemusí být ani vždy houbového původu, například mléčné kvašení způsobuje bakterie Streptococcus lactis.
Dříve byly rozlišovány např. kvasinky pivní, kvasinky vinné nebo kvasinky pekařské jako samostatné druhy, podle dnešních představ se jedná pouze o variety nebo formy téhož druhu.
Jednotlivé buňky kvasinek jsou kulovité nebo oválné o velikosti většinou 5-10 µm. Rozmnožují se obvykle nepohlavně pučením, méně časté je pohlavní rozmnožování, kdy po spojení dvou buněk vzniká vřecko s výtrusy, aniž by byla vytvářena plodnice.
Kvasinky jsou průmyslově důležitými mikroorganismy, v cukerných roztocích a za nepřístupu vzdušného kyslíku je produktem jejich metabolismu etylalkohol a kysličník uhličitý.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal