ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Russula subrubens

Russula subrubens (J.E. Lange) Bon 1972

holubinka mokřadní

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Russula

Synonyma

Russula chamiteae Kühner 1975
Russula graveolens var. subrubens J.E. Lange 1940

Stručný popis

Drobná až střední holubinka. Klobouk 20–60 mm široký, v mládí polokulovitý až vyklenutý, nakonec ploše rozložený a ve středu mělce prohloubený, červený, červenohnědý, uprostředně někdy téměř černý, někdy žlutě nebo žlutohnědě vybledající. Okraj zprvu mírně podehnutý a hladký, v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka za sucha spíše matná, za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná asi od 1/3 do 1/2 poloměru klobouku. Lupeny středně husté, spíše tlusté, křehké, ke třeni připojené až zaobleně připojené, nejprve bělavé, nakonec okrové, na ostří při okraji klobouku vzácně narůžovělé. Třeň 20–60 x 10–20 mm, válcovitý nebo kyjovitý, v mládí pevný a plný, později houbovitě vycpaný, jemně podélně rýhovaný, bělavý, někdy na bázi narůžovělý, poraněním a stářím žloutnoucí až rezavějící. Dužnina nejprve tuhá, později houbovitá, bělavá, poraněním okrovějící, vůně nevýrazně ovocná, u starších a zasychajících plodnic slanečková, chuť mírná, v lupenech mladých plodnic někdy mírně palčivá. Výtrusný prach smetanový až okrový (2d–3b). Výtrusy 7,5–9,5 x 5,5–7,5 µm, se středně vysokou ornamentikou s bradavkami pospojovanými krátkými či delšími hřebíky vytvářejícími neúplnou síťku. Roste vzácně na podmáčených půdách zejména pod vrbami a olšemi. Červenec až září.

Možná záměna

Holubinka révová (Russula xerampelina).

Holubinka slanečková (Russula graveolens).

Holubinka buková (Russula faginea).

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain
Socha R., Hálek V., Baier J., Hák J. (2011): Holubinky. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Sarnari M. (2005): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 2, AMB, Trento
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia

Znaky v klíčích

Klíč k určování holubinek

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .