Russula pallidospora J. Blum ex Romagn. 1967
holubinka bledovýtrusá
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Russula |
Stručný popis
Klobouk 60‑130 (150) mm, masitý, už od mládí s vhloubeným středem, na okrajích vyklenutý s podvinutým okrajem, později hluboce nálevkovitý, s nerýhovaným okrajem. Pokožka plstnatá, zprvu bělavá, později většinou se žlutým, žlutooranžovým nebo načervenale okrovým odstínem, neslupitelná.
Lupeny husté (5‑6 na 1 cm okraje klobouku), s četnými lupénky, vidlené, zpočátku bělavé, později smetanové, nažloutlé až naoranžovělé. Třeň 30‑60 (70) x 20‑30 mm, tuhý, krátký, směrem k bázi se zužující, suchý, ojíněný, pak vrásčitý, bílý, později nažloutlý nebo hnědě okrový. Dužnina tvrdá, bílá, ve třeni žloutnoucí, s výraznou ovocnou vůní (jablkový kompot), chuť mírná, v lupenech ale hořká nebo palčivá. Výtrusný prach tmavě smetanový (2d). Výtrusy 7,5‑8,5 x 6‑7 µm. Roste vzácně, obvykle ve skupinách v listnatých lesích pod duby a buky, ale zjištěna byla také pod borovicemi. Červenec až říjen.
Literatura
Kibby G. (2012): The Genus Russula in Great Britain | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Sarnari M. (1998): Monografia Illustrata del Genere Russula in Europa - Vol. 1, AMB, Trento | |
Galli R. (1996): Le Russule. Edinatura, Milano, Italia |