Rugosomyces carneus (Bull.) Bon 1991
čirůvka masová
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Lyophyllaceae Rugosomyces |
Synonyma
Calocybe carnea (Bull.) Donk 1962
Popis
Klobouk 15 až 40 mm široký, sklenutý, později rozložený až mírně vmáčklý, okraj zprvu podvinutý, později zvlněný. Povrch masově růžový až růžově hnědý, lysý, matný.
Lupeny připojené, v dospělosti někdy téměř volné, poměrně husté a úzké, bílé.
Třeň 20 až 50 mm dlouhý, až 10 mm tlustý, válcovitý nebo zužující se směrem k bázi, bělavý nebo narůžovělý v barvě klobouku, podélně vrásčitý, u báze bělavě ojíněný.
Dužnina bílá, neměnná. Vůně a chuť nevýrazné nebo slabě moučné.
Výtrusný prach bílý.
Objevuje se roztroušeně, většinou ve skupinách na travnatých stanovištích v parcích, sadech, zahradách, méně v lesích. Červen až říjen.
Možná záměna
Čirůvka broskvová (Calocybe persicolor) je pravděpodobně s čirůvkou masovou (Calocybe carnea) totožná.
Kuchyňské využití
Uváděna jako jedlá, pro roztroušený výskyt a drobnější plodnice je však kuchyňsky bezvýznamná.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání |
Nálezy
0071-2022-0210 (30.09.2022, Karlovarský kraj)