ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Porphyrellus porphyrosporus

Porphyrellus porphyrosporus (Fr. & Hök) E.-J. Gilbert 1931

hřib nachovýtrusý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Boletales
Boletaceae
Porphyrellus

Synonyma

Porphyrellus pseudoscaber Secr. ex Singer 1945

Popis

Klobouk je široký 40–100 (150) mm, zprvu polokulovitý, později (poduškovitě) sklenutý, suchý, sametový, šedý, šedohnědý až černohnědý, někdy s olivovými odstíny.

Rourky jsou nejprve nízké, našedlé, v dospělosti až 15 mm dlouhé, šedohnědé, u třeně obvykle mírně vykrojené. Póry jsou zbarveny podobně jako rourky, v dospělosti s hranatými póry, při mechanickém poškození tmavnou, nejprve zčervenají, nakonec téměř zčernají.

Třeň je v mládí kyjovitý, později válcovitý, 40–120 x 15–40 mm, šedohnědý, obvykle o něco světlejší než klobouk, sametový, později hladký, bez síťky, ve spodní části bělavý, s bílým bazálním myceliem.

Dužnina je pevná, bílá, v dospělosti našedlá, na řezu a při poranění červenající nebo modrozelenající. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, při delším ochutnávání mírně nakyslá nebo nepatrně palčivá.

Výtrusný prach je červenohnědý.

Výtrusy jsou oble vřetenovité, 12–18 x 6–7,5 µm velké.

Výskyt

Roste od července do října, roztroušeně. Hojnější je v jehličnatých lesích (smrk) v podhorských oblastech, ale najdeme jej i v nížinách pod listnáči. Upřednostňuje kyselé půdy.

Možná záměna

Pro šedohnědé zbarvení plodnic je prakticky nezaměnitelný.

Kuchyňské využití

Hřib nachovýtrusý je jedlý, ke sběru jsou však vhodné jen mladé plodnice, nejlépe ve směsi s jinými druhy.

Porphyrellus porphyrosporus Porphyrellus porphyrosporus Porphyrellus porphyrosporus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Burel J. (2009): Šiškovec černý - Strobilomyces strobilaceus a hřib nachovýtrusý - Boletus porphyrosporus.
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0071-2024-0194 (19.09.2024, Jihočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2024

Připomínáme blížící se uzávěrku přihlášek do fotosoutěže ČMS 2024. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Tomentella fibrosa
vatička vláknitá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .