ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Pluteus romellii

Pluteus romellii (Britzelm.) Sacc. 1895

štítovka Romellova

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Pluteaceae
Pluteus

Synonyma

Agaricus romellii Britzelm. 1891
Pluteus lutescens (Fr.) Bres. 1929
Pluteus splendidus A. Pearson 1952

Popis

Drobnější až středně velká štítovka.

Klobouk je široký 15–50 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý, plochý až mírně prohloubený se širokým středovým hrbolem, žlutohnědý až hnědý, radiálně vrásčitý, někdy radiálně rozpraskaný. Okraj klobouku je v dospělosti často zvlněný.

Lupeny jsou středně husté, prostřídané četnými lupénky, nejprve bělavé nebo nažloutlé, později zbarvené výtrusným prachem do růžova, v dospělosti až hnědorůžové, u třeně volné.

Třeň je válcovitý, 20–50 x 2–5 mm, na bázi většinou mírně rozšířený, nažloutlý až zářivě žlutý, podélně vláknitý.

Dužnina je bělavá nebo nažloutlá. Vůně a chuť jsou nevýrazné.

Výtrusný prach je růžový.

Výtrusy jsou téměř kulovité, 6–7,5 x 5–6,5 µm, hladké.

Pluteus romellii      

Výskyt

Roste od května do října, roztroušeně, místy hojně, jednotlivě nebo v menších skupinách na tlejícím dřevě listnáčů.

Možná záměna

Je-li je třeň zbarven typicky (žlutě), lze ji mezi štítovkami snadno určit podle makroskopických znaků.

Kuchyňské využití

Je uváděna jako jedlá houba, kulinářsky je však téměř bezvýznamná.

Pluteus romellii Pluteus romellii Pluteus romellii Pluteus romellii

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání

Nálezy

  0071-2022-0235 (08.10.2022, Středočeský kraj)
  0066-2021-0090 (21.07.2021, Středočeský kraj)
  0071-2021-0047 (05.07.2021, Pardubický kraj)
  0071-2019-0266 (15.09.2019, Středočeský kraj)
  0066-2019-0119 (31.08.2019, Středočeský kraj)
  0066-2013-0056 (07.07.2013, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Russula lutea
holubinka žlutá

Lepiota oreadiformis
bedla špičkovitá

Cordyceps militaris
housenice červená

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .