Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn 1959
hlíva růžová
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Pleurotaceae Pleurotus |
Stručný popis
Plodnice vyrůstají v bohatých trsech.
Klobouk je menší než u hlívy ústřičné (Pleurotus ostreatus), široký 20–50 mm, vějířovitý, uprostřed výrazně prohloubený až trychtýřovitý, se zvlněným okrajem, v mládí růžový, později žloutnoucí.
Lupeny jsou husté, růžové, sbíhavé na třeň.
Třeň je krátký, válcovitý, na bázi obvykle s plstnatými zbytky mycelia, někdy chybí.
Dužnina je pružná, spíše tenká. Chuť je přirovnávána k chuti mořských plodů či krevet, za syrova může být nakyslá.
Výskyt
Jedná se o teplomilný tropický druh původem z jihovýchodní Asie, ve střední Evropě se pěstuje na dřevě listnáčů nebo substrátech z pilin, slámy, kukuřičných klasů apod. Pro vývoj podhoubí a plodnic jsou vhodné teploty 18–30 °C, při teplotách nižších než 8 °C houba hyne. Díky vysokým teplotám pěstování však k vývoji podhoubí i plodnic stačí jen několik týdnů.
Kuchyňské využití
Ceněná jedlá houba. Její konzumace má příznivé účinky na lidské zdraví.
Autorství obrázků: Petr Souček
Nálezy
0087-2022-0118 (05.07.2022, Středočeský kraj)