ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Mycena crocata

Mycena crocata (Schrad.) P. Karst 1871

helmovka šafránová

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Mycenaceae
Mycena

Synonyma

Agaricus crocatus Schrad. 1794
Agaricus crocatus var. crocatus Schrad. 1794
Agaricus croceus var. crocatus (Schrad.) Pers. 1828

Popis

Klobouk 8–25 mm, kuželovitý, kuželovitě zvoncovitý v mládí často se středovým výstupkem. Barvy šedohnědé, hnědo červené, oranžovo hnědé, oranžovo šedé, často s oranžovo červenými skvrnami.

Lupeny v počtu 22–32 dosahujících ke třeni, barvy bělavé, bílenašedlé, na ostří světlejší. Často u starších plodnic z oranžovočervenými svrnami.

Třeň 1,5–2 x 60–110 mm, oválný, dutý, občas mírně elastický jinak křehččí, holý. Barvy šedo žlutavé, šedo meruňkové, šedo okrové, okrově hnědé, na bázi často hnědo vínové a s bělavým ochmýřením. Při poranění roní oranžovo žlutou až oranžovo červenou tekutinu.

Dužnina bez výrazné vůně i chuti.

Roste samostatně nebo v malých skupinách v podzimních měsících, především v listnatých lesích s převahou buků (Fagus). Převážně oblibuje lesy pralesního typu, ale je možné se s ní setkat i jinde.

Nádherná helmovka, která by zasluhovala alespoň mírnou ochranu, protože na většině území se vyskytuje pouze v malém množství.

Možná záměna

Helmovka krvavá (Mycena haematopus), je robustnější a roní mléko tmavě červené, téměř černé barvy.

Mycena crocata Mycena crocata Mycena crocata  

Autorství textů: Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Klobouk do 25 mm v průměru, ve středu červenohnědý, při okraji oranžově hnědý, šedohnědý až bělavý. Klobouk i bělavé až špinavě hnědé lupeny jsou často pokryty žlutočervenými až oranžově hnědými fleky. Třeň žlutý, oranžový až červený, směrem k bázi tmavší, na lomu roní oranžově červenou tekutinu. Roste dosti hojně na drobném opadu buků od července do listopadu.

Literatura

Arne Aronsen, Thomas Laessoe (2016): The genus Mycena s.l., Narayana Press, Denmark
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Robich G. (2007): Mycena d´Europa, Centro Studi Micologici, Trento
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání

Nálezy

  0066-2013-0025 (01.06.2013, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2025

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Helvella crispa
chřapáč kadeřavý

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Isaria farinosa

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .