Mycena abramsii (Murrill) Murrill 1916
helmovka raná
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Mycenaceae Mycena |
Synonyma
Mycena alnetorum J. Favre 1957
Mycena praecox Velen. 1920
Prunulus abramsii Murrill 1916
Popis
Klobouk je široký 8–35 mm, vejčitý, zašpičatělý, kuželově-zvoncovitý, polokulovitý se zvýrazněným vrcholem, později téměř plochý, někdy ve stáří uprostřed až vtlačený, občas z prosvítajícími lupeny, nasákavý, barvy hnědé nebo hnědošedé, někdy se světle šedohnědými tóny, později šedohnědý, šedý, sépiový, šedočerný nebo šedohnědý a k okraji klobouku jemně se zesvětlující.
Lupeny jsou bílé nebo téměř bílé, bělošedé nebo šedě isabelové (barva našedlá s velmi jemným nádechem žluté), na ostří vždy světlé, propojené žilkami. Ke třeni dosahuje v průměru 18–34 lupenů.
Třeň je válcovitý 30–65 x 1–3,5 mm, dutý, lesklý, křehký nebo jemně elastický, hladký, bílý, průsvitně šedý, šedohnědý nebo na bázi až sépiově šedý, při poranění vylučuje vodnatou tekutinu. Na bázi třeně je bílé ochmýření.
Dužnina je bílá, bělavá, hnědá nebo pod pokožkou bíle vodnatá. Zápach je slabě chlórový nebo ředkvový. Chuť je nevýrazná nebo mírně nasládlá.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou eliptické až válcovité, 7,5–13 x 4–6,5 ?m, průsvitné, hladké, amyloidní.
Cheilocystidy jsou vřetenovité, kyjovité nebo válcovité, obvykle s dlouhým výběžkem, který se někdy větví, 25–60 x 8–14 µm. Lze je popsat i jako štíhle lahvicovité. Pleurocystidy jsou obdobné, někdy vzácné nebo chybí. Bazidie jsou tetrasporické.
Výskyt
Fruktifikuje od časného léta, ale plodnice se objevují běžně i na podzim. Vyrůstají na rozkládajících se zbytcích, jak jehličnatých, tak i listnatých stromů, především habrů (Carpinus), buků (Fagus), smrků (Picea), borovic (Pinus) a dubů (Quercus). Vyskytuje se jak v malých skupinách tak i jednotlivě.
Možná záměna
Hojná helmovka šedolupenná (Mycena aetites) roste na otevřených stanovištích, především na loukách. Má našedlé lupeny.
Helmovka ojíněná (Mycena leptocephala) a helmovka louhová (Mycena stipata) se vyznačují silným dusičným pachem.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
Autorství textů: Martin Bartůšek, Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš
Literatura
Arne Aronsen, Thomas Laessoe (2016): The genus Mycena s.l., Narayana Press, Denmark | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Robich G. (2007): Mycena d´Europa, Centro Studi Micologici, Trento | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
Nálezy
0066-2024-0066 (26.04.2024, Středočeský kraj)
0066-2020-0051 (17.06.2020, Středočeský kraj)
0066-2019-0010 (24.05.2019, Středočeský kraj)
0066-2013-0194 (26.10.2013, Praha)
0068-2013-0007 (23.05.2013, Plzeňský kraj)