ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Morchella vulgaris

Morchella vulgaris (Pers. ex Fr.) Gray 1821

smrž šedočerný

Systematika

Fungi
Ascomycota
Pezizomycetes
Pezizales
Morchellaceae
Morchella

Popis

Plodnici tvoří přeměněné apothecium, je rozdělena na klobouk a třeň. Celá plodnice je dutá.

Klobouk je oblého až protáhle oblého, vejčitého až tupě kuželovitého tvaru; je 20–100 mm vysoký a 10–50 mm široký, zcela dutý. Jeho povrch je zbrázděn hustě a nepravidelně až labyrinticky uspořádanými žebry, nerovnými, místy zduřelými a s kolísající výškou, která mezi sebou vytvářejí soustavu hlubokých jamek (alveol) nepravidelně zakřiveného, někdy protáhlého či větveného tvaru. Zatímco sterilní hrany žeber jsou zbarveny světle - bělavě, šedobíle, nažloutle až rezavě okrově, zprohýbaný povrch vnitřku jamek (alveol), pokrytý výtrusorodou vrstvou, má tmavou, šedou, šedohnědou až téměř černou barvu. Mladší plodnice tak vykazují nápadně kontrastní zbarvení s bledými žebry a tmavými jamkami. Stárnutím plodnice zbarvení klobouku vybledává do šedavé, šedožluté, okrové až žlutavé barvy a poněkud ustupuje a zahlazuje se i nepravidelnost žeber a jamek.

Třeň je rovněž dutý, obyčejně poměrně krátký (nepřesahující délku klobouku), nepravidelně válcovitý, na bázi obyčejně zřetelně ztlustlý a trochu zvrásněný, bělavý či žlutavý. Třeň přirůstá ke spodnímu okraji klobouku přímo, bez zřetelnějšího záhybu.

Dužnina je lámavá, poněkud chrupavčitá, tenká, s příjemnou, nenápadnou vůní i chutí.

Výtrusný prach je světle okrový.

Výtrusy jsou eliptické, 19–22 x 10–15 µm velké, uložené po osmi ve vřeckách. Výtrusy dozrávají, tak jako je tomu i u ostatních smržů, dosti pozdě, až u starých plodnic Clowez (2012). Sterilní elementy na žebrech jsou kyjovité.

Výskyt

Roste roztroušeně v listnatých hájích a zvláště v lužních lesích, v sadech, křovinách a dalších listnatých porostech, zejména pod jasanem ztepilým, zřejmě s oblibou na basických půdách. Vyskytuje se od dubna do počátku května.

Možná záměna

Dosti podobný smrž obecný (Morchella esculenta) se odlišuje pravidelnějšími, polygonálními jamkami na klobouku, připomínajícími včelí plástev. Jeho zbarvení bývá nažloutlé až medově okrové. Vzrostlé plodnice obou druhů však mohou být sobě svým vzhledem velice podobné a v praxi téměř nerozlišitelné.

V Severní Americe se vyskytuje velmi podobný, avšak fylogeneticky odlišný druh (Morchella prava), vyznačující se obdobným zbarvením i stejnou nepravidelností a křivostí jamek a žeber klobouku (blíže viz Kuo a kol. (2012)).

Kuchyňské využití

Stejně jako v případě všech ostatních druhů smržů je jedlý a výtečný, vysoce ceněný. Smrže bývají připravovány zejména k masu, v polévkách, často s chřestem a v mnoha dalších rozličných úpravách. Plodnice je možno snadno uchovávat sušením v celku; jejich jemné aroma tím netrpí, ba se zvýrazňuje.

Morchella vulgaris Morchella vulgaris Morchella vulgaris Morchella vulgaris

Autorství textů: Vavřinec Klener
Autorství obrázků: Vavřinec Klener

Poznámky k systematice

Pro smrž šedočerný (Morchella vulgaris) je též užíváno české jméno smrž jedlý, kterým však starší autoři označovali naopak smrž obecný (Morchella esculenta).

Tento druh byl někdy považován za pouhou varietu smrže obecného (např. Šebek (1973)), molekulárně genetické analýzy však prokázaly, že se jedná o samostatný druh, fylogeneticky jasně oddělený od smrže obecného (viz např. Richard a kol. (2015)).

Literatura

Richard F., Bellanger J.-M., Clowez P., Hansen K., O’Donnell K., Urban A., Sauve M., Courtecuisse R., Moreau P.-A. (2015): True morels (Morchella, Pezizales) of Europe and North America: Evolutionary relationships inferred from multilocus data and a unified taxonomy. Mycologia 2/2015
Clowez P., Bellanger J. M., Romero de la Osa L., Moreau P. A. (2015): Morchella palazonii, sp. nov. (Ascomycota, Pezizales) : une nouvelle morille méditerranéenne. Clé des Morchella sect. Morchella en Europe. Documents mycologiques 2015
Mikšík M. (2013): Poznáváme jarní houby. Grada, Praha
Clowez P. (2012): Les morilles. Une nouvelle approche mondiale du genre Morchella. Bulletin de la Société Mycologique de France 3-4/2012
Šebek S. (1973): Naše chřapáčovité a smržovité houby. Oblastní muzeum v Poděbradech, Poděbrady

Nálezy

  0071-2022-0078 (08.05.2022, Plzeňský kraj)
  0066-2018-0014 (25.04.2018, Ústecký kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .