ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Macrolepiota excoriata

Macrolepiota excoriata (Schaeff.) M.M. Moser 1978

bedla odřená

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Agaricaceae
Macrolepiota

Synonyma

Lepiota excoriata (Schaeff.) P. Kumm. 1871

Popis

Klobouk je v mládí vejčitý nebo zvoncovitý, později široce kuželovitý, nakonec ploše rozprostřený se středovým hrbolkem, široký 50–100 (120) mm. Pokožka klobouku je pokryta hojnými drobnějšími, vláknitými, na bělavém nebo krémovém podkladě často nepříliš kontrastními šupinkami. Oblast středového hrbolku zůstává v dospělosti obvykle trochu tmavší.

Lupeny jsou husté, vysoké, bílé nebo bělavé, později někdy narůžovělé, u třeně volné.

Třeň je válcovitý, 50–120 x 7–15 mm, na bázi rozšířený, bělavý nebo krémový, nevýrazně vločkatý, v dospělosti dutý, v horní části s jednoduchým pohyblivým prstenem.

Dužnina je v klobouku měkká, vatovitá, ve třeni tuhá a vláknitá, bílá nebo bělavá, neměnná. Vůně je nenápadná, případně v šupinách pokožky klobouku připomíná vůni bedly vysoké (Macrolepiota procera). Chuť je mírná, příjemná.

Výtrusný prach je bílý.

Výtrusy jsou oválné nebo vejčité, 11–18 x 7–10 µm, hladké, dextrinoidní (Melzerovým činidlem se zbarvují červenohnědě), s klíčním pórem.

Macrolepiota excoriata      

Výskyt

Roste od srpna do října, roztroušeně, obvykle ve skupinách, nejčastěji na otevřených travnatých (až stepních) stanovištích mimo les.

Možná záměna

Jedná se o značně proměnlivý druh.

Podobná bedla štíhlá (Macrolepiota mastoidea) vytváří o něco větší plodnice, má kontrastní šupinky na třeni a bazidie s přezkou.

Kuchyňské využití

Je jedlá a chutná podobně jako ostatní bedly rodu Macolepiota, jen méně vydatná.

Macrolepiota excoriata Macrolepiota excoriata Macrolepiota excoriata  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Gerault A. (2005): Agaricales, version 2.1
M. Candusso, G. Lanzoni (1990): Lepiota s.l., Fungi Europaei 4, Italia

Nálezy

  0066-2023-0356 (02.11.2023, Středočeský kraj)
  0066-2017-0107 (15.09.2017, Zlínský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2024

Připomínáme blížící se uzávěrku přihlášek do fotosoutěže ČMS 2024. Kdo nehraje, nevyhraje!

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Varování před "cukrovinkami" s muscimolem

ČMS důrazně varuje před požíváním různých komerčně dostupných cukrovinek, které obsahují různé extrakty z hub a které bývají označeny jako "magic", "psychedelic", "legal" a podobně. Více informací nejdete ve výše odkazovaném článku.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Tomentella fibrosa
vatička vláknitá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Ramaria flavescens
kuřátka žlutavá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .