Lactarius volemus (Fr.) Fr. 1838
ryzec syrovinka
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus ichoratus Batsch 1786
Agaricus lactifluus L. 1753
Agaricus oedematopus Scop. 1772
Agaricus volemus Fr. 1821
Agaricus volemus var. volemus Fr. 1821
Lactarius ichoratus (Batsch) Fr. 1838
Lactarius lactifluus (L.) Burl. 1908
Lactarius lactifluus (L.) Quél. 1886
Lactarius oedematopus (Scop.) Fr. 1838
Lactarius volemus subsp. oedematopus (Fr.) Sacc. 1897
Lactarius volemus var. oedematopus (Fr.) Fr. 1838
Lactarius volemus var. subrugatus Neuhoff 1956
Lactifluus ichoratus (Batsch) Kuntze 1891
Lactifluus oedematopus (Scop.) Kuntze 1891
Lactifluus volemus (Fr.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 50–160 mm, v mládí sklenutý s podvinutým okrajem, později plochý až mírně prohloubený, okrový, skořicový, červenooranžový až oranžově hnědý nebo tmavě cihlově červený, při okraji někdy hnědožlutý. Pokožka je suchá, hladká nebo mírně vrásčitá, za sucha rozpraskává.
Lupeny jsou poměrně husté, krémové nebo nažloutlé, ve stáří nebo při poranění červeně skvrnité, ke třeni připojené a mírně sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 50–150 x 15–30 mm, v horní části někdy mírně zúžený, v barvách klobouku či mírně světlejší, v mládí bíle ojíněný, později holý a suchý.
Dužnina je nápadně tuhá, světle krémová až světle nahnědlá. Chuť je mírná a lahodná kořenitá, vůně je slanečková. S FeSO4 se barví zeleně. Mléko je hojné, bílé nebo bíle vodnaté, hnědnoucí, mírné chuti.
Výtrusný prach je bělavý až světle krémový.
Výtrusy jsou téměř kulovité, 9–11 x 8–10 µm, s výraznou síťovitou ornamentikou.
Výskyt
Roste v listnatých i jehličnatých lesích od června do října, nejvíce v teplých letních měsících. Dříve hojná houba je v posledních desetiletích vzácnější, hojná je jen místy. Roste i za relativně suššího počasí.
Možná záměna
Ryzec vrásčitý (Lactarius rugatus) rostoucí ve Středomoří má elipsovité výtrusy.
Kuchyňské využití
U mnohých houbařů velmi oblíbená jedlá houba, kterou lze jen osolit a jíst za syrova. Syrovinka je velmi chutná jednoduše opečená na plotně nebo nad ohněm.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Tomáš Chaluš, Markéta Vlčková
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing | |
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin | |
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava |
Znaky v klíčích
Nálezy
0066-2024-0134 (05.07.2024, Zlínský kraj)
0087-2022-0100 (31.07.2022, Středočeský kraj)
0087-2022-0127 (26.07.2022, Jihočeský kraj)
0087-2022-0125 (23.07.2022, Jihočeský kraj)
0071-2021-0193 (04.09.2021, Plzeňský kraj)
0066-2021-0166 (12.08.2021, Plzeňský kraj)
0071-2021-0127 (08.08.2021, Plzeňský kraj)
0188-2020-0035 (20.08.2020, Jihočeský kraj)