Lactarius sphagneti (Fr.) Neuhoff 1956
ryzec rašeliníkový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius sphagneti (Fr.) M.M. Moser 1955
Lactarius subdulcis sphagneti Fr. 1855
Popis
Klobouk je široký 20–50 mm, nejprve sklenutý, později plochý, uprostřed prohloubený, někdy s nízkým hrbolkem. Pokožka klobouku je hladká, suchá až mírně mastná, voskově lesklá, v dospělosti na okraji zvlněná a krátce vroubkovaná, cihlově červená až oranžově hnědá, při okraji velmi často světlejší, žlutohnědá. Okraj klobouku je v mládí podehnutý, později rovný.
Lupeny jsou středně husté, vysoké až 4 mm, prostřídané lupénky, ke třeni široce připojené až mírně sbíhavé, narůžověle krémové, postupně tmavnoucí.
Třeň je válcovitý až mírně kyjovitý, 20–70 x 3–8 mm, někdy bočně stlačený, křehký, brzy dutý, suchý, oranžově narůžovělý až červenožlutý.
Dužnina je narůžovělá. Chuť je mírná, vůně nevýrazně ryzcová, připomínající ryzec dubový (Lactarius quietus). Mléko je bílé, chuti mírné, po chvíli někdy lehce nahořkle palčivé.
Výtrusný prach je bělavý nebo světle krémový, jeho barva odpovídá hodnotě 1b–2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).
Výtrusy jsou široce eliptické, 6,5–9 x 5,5–7 µm, se středně vysokou ornamentikou vytvářející síťku.
Výskyt
Roste nehojně, od července do října, ve vlhkých jehličnatých lesích především pod smrky, s oblibou v rašeliníku. Upřednostňuje střední a vyšší polohy.
Možná záměna
Velmi podobný je ryzec červenohnědý (Lactarius badiosanguineus). Má klobouk zbarvený víceméně stejnoměrně, bez světlejšího okraje, jen vzácně vroubkovaný. Ornamentiku výtrusů tvoří víceméně rovnoběžné hřebínky, které nevytvářejí úplnou síťku.
Dosti hojný ryzec liškový (Lactarius tabidus) je světlejší, mívá také stejnoměrně zbarvenou pokožku klobouku a pomalu žloutnoucí mléko (tento znak je ale někdy dosti neurčitý). Ornamentiku výtrusů tvoří téměř izolované bradavky.
Kuchyňské využití
Nejedlá houba.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |
Znaky v klíčích
Nálezy
0066-2020-0116 (22.08.2020, Středočeský kraj)
0066-2018-0134 (06.10.2018, Středočeský kraj)
0013-2018-0036 (22.09.2018, Středočeský kraj)