Lactarius scoticus Berk. & Broome 1879
ryzec skotský
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius albocremeus Z. Schaef. 1958
Lactarius favrei H. Jahn 1982
Lactarius pubescens var. scoticus (Berk. & Broome) Krieglst. 1991
Lactifluus scoticus (Berk. & Broome) Kuntze 1891
Stručný popis
Klobouk 20–60 mm, nejprve vyklenutý se silně podvinutým okrajem, později až nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka suchá, ve středu hladká, na okraji zvláště v mládí výrazně chlupatá, na okraji bílá, ve středu žlutookrová. Lupeny široce připojené až sbíhavé, někdy u třeně větvené, bělavé až krémové. Třeň 20–70 x 5–10 mm, válcovitý až mírně kyjovitý, hladký nebo velmi jemně sametový, suchý, krémový, někdy s drobnými rezavými skvrnami. Dužnina spíše křehká, bělavá až krémová, chuť většinou ihned silně palčivá, vůně nakysle ovocná nebo slanečková. Mléko bílé, při zasychání žloutnoucí, chuť ihned silně palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste pod břízami na kyselých půdách. Červenec až říjen.
Možná záměna
Ryzec kravský (Lactarius torminosus) má pásovaný růžový klobouk.
Ryzec pýřitý (Lactarius pubescens) je větší, méně palčivý.
Autorství obrázků: Martin Slavičínský
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |