Lactarius salmonicolor R. Heim & Leclair 1953
ryzec lososový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius salmoneus R. Heim & Leclair 1950
Lactarius subsalmoneus Pouzar 1954
Popis
Klobouk je 30–120 mm široký, zprvu ploše vyklenutý, ve středu obvykle mírně prohloubený, s dlouho podehnutým okrajem, později plochý až nálevkovitý, s okrajem ostrým a někdy zvlněným. Pokožka je lososově až broskvově oranžová, nejvýše nepříliš zřetelně soustředně pásovaná, za vlhka lepkavá, v dospělosti jen vzácně s nekontrastními šedozelenými skvrnami.
Lupeny jsou mírně sbíhavé, někdy větvené nebo propojené, oranžové, s lupénky.
Třeň je válcovitý nebo směrem k bázi mírně zúžený, o velikosti 10–70 x 10–25 mm, hladký, lesklý, lososově až broskvově oranžový, ďubkovaný, v dospělosti dutý.
Dužnina je bělavá až krémová, na řezu se rychle zbarvuje do oranžova, postupně až vínově. Chuť je mírná, kořeněná, později svíravá, vůně ovocná. Mléko je za čerstva zářivě oranžové, po chvíli až vínově oranžové, chutná obdobně jako dužnina.
Výtrusný prach je okrový (#FDA), jeho barva přibližně odpovídá hodnotě 3b–3c podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).
Výtrusy jsou eliptické, 7,5–10 x 6,5–7,5 µm velké, s nízkou až střední ornamentikou tvořenou nepravidelnými hřebínky až neúplnou síťkou. Heilmann-Clausen a kol. (2000) uvádí velikost výtrusů až 11,8 x 9,5 µm.
Výskyt
Roste od července do října, nehojně od pahorkatin výše, výhradně pod jedlemi. Upřednostňuje vápnité až neutrální půdy.
Možná záměna
Od ostatních druhů ryzců s oranžově červeným mlékem jej odlišuje ekologie – růst výhradně pod jedlemi. Dobrou indicií je absence nebo jen vzácný výskyt nazelenalých barevných odstínů na pokožce klobouku.
Kuchyňské využití
Je jedlý, ne však tolik chutný jako ryzec pravý (Lactarius deliciosus) nebo ryzec smrkový (Lactarius deterrimus). Před sběrem ke kuchyňskému využití bychom měli dát přednost jeho ochraně.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Svoboda J. (2003): Ryzec lososový - Lactarius salmonicolor na Kopci sv. Jana. | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing | |
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava |
Znaky v klíčích
Nálezy
0071-2024-0113 (23.09.2024, Jihočeský kraj)
0071-2023-0150 (28.10.2023, Jihočeský kraj)
0188-2022-0013 (07.09.2022, Jihočeský kraj)
0071-2020-0301 (30.09.2020, Jihočeský kraj)
0066-2014-0136 (13.09.2014, Zlínský kraj)