Lactarius salicis-reticulatae Kühner 1975
ryzec alpínský
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius aspideoides Kühner 1975
Stručný popis
Klobouk 20–50 mm, vyklenutý až rozprostřený nebo mírně vmáčklý, s podvinutým okrajem, někdy se středovou bradavkou, nepravidelný. Pokožka velmi slizká, světle krémová, žlutá až žlutohnědá, ve středu tmavší, na okraji někdy vroubkovaná. Lupeny široce připojené, krémové. Třeň 20–30 x 5–10 mm, válcovitý nebo směrem k bázi rozšířený, lepkavý, krémový, u báze někdy nažloutlý, v dospělosti dutý. Dužnina tenká a křehká, bílá, na řezu se zbarvuje světle lilákově, vůně nasládlá, ovocná nebo pelargoniová, chuť nevýrazná. Mléko bílé, při zasychání se zbarvuje lilákově, chuť mírná. Výtrusný prach bělavý. Roste vzácně v alpínském prostředí pod vrbami na vápnitých půdách. Červenec až září.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |