Lactarius resimus (Fr.) Fr. 1838
ryzec ohrnutý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus intermedius var. expallens Fr. 1815
Agaricus resimus Fr. 1821
Lactifluus resimus (Fr.) Kuntze 1891
Stručný popis
Klobouk 110–200 mm, zprvu s hluboce vtlačeným středem a podvinutým okrajem, postupně široce nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka hladká, při okraji u mladých plodnic ochmýřená, lepkavá, lesklá, čistě bílá až světle žlutá, ve středu chromová, někdy se žlutavými nebo okrovými skvrnami, jen vzácně s náznakem pásování. Lupeny zoubkem sbíhavé, někdy u třeně větvené, světle krémové. Třeň 30–55 x 20–30 mm, válcovitý nebo nepravidelný, hladký, na báziněkdy sametový, bílý nebo nažloutlý, někdy ve spodní části s několika okrovými skvrnami, v dospělosti dutý. Dužnina bílá, na řezu pod pokožkou postupně žloutnoucí, chuť mírná, po čase postupně nahořklá, kořeněná, vůně nevýrazná nebo slabě ovocná. Mléko bílé, při zasychání citronově žloutnoucí, chuť palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste vzácně pod borovicemi a břízou. Srpen až září.
Možná záměna
Ryzec vodopásý (Lactarius aquizonatus) a ryzec citrónový (Lactarius citriolens) mají v mládí okraj klobouku chlupatý.
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Opelka K. (2012): Výskyt vzácného ryzce ohrnutého - Lactarius resimus - na Kaplicku. | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |