Lactarius pubescens Fr. 1838
ryzec pýřitý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus pubescens Fr. 1815
Lactarius torminosus var. pubescens (Fr.) S. Lundell 1956
Lactifluus pubescens (Schrad.) Kuntze 1891
Stručný popis
Klobouk 40–100 mm, zprvu vyklenutý s podvinutým okrajem, ve středu mírně vtlačený, později až mělce nálevkovitý s ostrým okrajem. Pokožka suchá, hladká až paprsčitě vláknitá, u okraje zvláště u mladých plodnic výrazně chlupatá, krémová, ve středu žlutookrová. Lupeny široce připojené až sbíhavé, někdy u třeně větvené, světle krémové. Třeň 30–70 x 10–20 mm, válcovitý nebo směrem k bázi mírně zúžený, hladký, suchý, bělavý, nažloutlý nebo narůžovělý. Dužnina bělavá, chuť většinou ihned palčivá, vůně nakysle ovocná. Mléko bílé, neměnné, chuť ihned velmi palčivá. Výtrusný prach světle krémový. Roste hojně pod břízami na sušších půdách, na trávě, podél cest, i ve městech. Srpen až říjen.
Možná záměna
Ryzec skotský (Lactarius scoticus) je drobnější, s kratšími chlupy na okraji klobouku.
Autorství obrázků: Vavřinec Klener
Literatura
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku | |
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |