Lactarius musteus Fr. 1838
ryzec strakatý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactifluus musteus (Fr.) Kuntze 1891
Stručný popis
Klobouk 50–100 mm, vyklenutý s vmáčklým středem a podvinutým okrajem. Pokožka hladká, lepkavá, později suchá, krémová, někdy s rezavými skvrnami, nejvýše velmi nezřetelně pásovaná. Lupeny široce připojené až sbíhavé, u třeně někdy větvené, světle krémové, někdy slabě narůžovělé. Třeň 30–70 x 10–35 mm, válcovitý, pod lupeny někdy svraštělý, nakonec žilnatý, lepkavý, postupně suchý, světle krémový, pod lupeny někdy narůžovělý, ve stáří s roztroušenými skořicovými skvrnami. Dužnina bělavá až světle krémová, chuť mírná nebo po chvíli slabě nahořklá, vůně příjemně ovocná. Mléko bílé, při zasychání světle krémové, chuť mírná. Výtrusný prach světle krémový. Roste typicky pod borovicemi v sušších lesích. Srpen až říjen.
Možná záměna
Ryzec bledý (Lactarius pallidus) má světlejší klobouk s načervenalými odstíny a roste pod buky.
Ryzec odporný (Lactarius hysginus) má značně tmavší klobouk a výraznou vůni.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |