ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius mammosus

Lactarius mammosus Fr. 1838

ryzec libovonný

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius confusus S. Lundell 1939
Lactarius fuscus Rolland 1899
Lactarius mammosus var. mammosus Fr. 1838
Lactifluus mammosus (Fr.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 30–80 (100) mm, v mládí plochý s podehnutým okrajem, později prohloubený, často se středovým hrbolem. Pokožka klobouku je suchá, mírně sametová nebo šupinkatá, olivově šedohnědá, někdy s růžovými odstíny, ďubkatá až pásovaná.

Lupeny jsou husté a nízké, s hojnými lupénky, krémové až okrové, často narůžovělé.

Třeň je válcovitý, 20–70 x 5–15 mm, ve spodní části někdy kyjovitě rozšířený, suchý, ojíněný až sametový, krémový nebo našedlý s růžovými odstíny, v dospělosti dutý.

Dužnina je krémová, narůžovělá. Chuť je mírná až slabě nahořklá, po delší době ochutnáváni dosti palčivá. Vůně je nasládlá, s kokosovou složkou. Mléko je bílé, nehojné, na lupenech šednoucí, palčivé.

Výtrusný prach je krémový.

Výtrusy jsou oválné, 6–9 x 5–6,5 µm (průměrný poměr délky a šířky obvykle větší než 1,3), s ornamentikou tvořící téměř úplnou síťku.

Lactarius mammosus      

Výskyt

Roste od července do října, místy hojně, v jehličnatých a smíšených lesích pod smrky a borovicemi, ale pravděpodobně tvoří mykorhizu i s břízou.

Možná záměna

Ryzec vonný (Lactarius glyciosmus) vytváří menší světlejší plodnice s výraznější kokosovou vůní, roste na vlhčích stanovištích pod břízou, vrbami nebo olšemi. Produkuje široce oválné výtrusy s průměrným poměrem délky a šířky obvykle nepřesahujícím hodnotu 1,25.

Kuchyňské využití

Je nejedlý.

Lactarius mammosus Lactarius mammosus Lactarius mammosus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0066-2023-0277 (14.09.2023, Ústecký kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 2. 11. na Broumovsko do okolí Vernéřovic

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Panaeolus antillarum
kropenatec teutonský

Hygrocybe mucronella
voskovka hořká

Stereum subtomentosum
pevník plstnatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .