Lactarius intermedius (Krombh.) Berk. & Broome 1881
ryzec jedlový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Popis
Klobouk je široký 50–100 (120) mm, nejprve sklenutý s podehnutým až podvinutým okrajem, brzy ploše sklenutý s prohloubeným středem, v dospělosti až nálevkovitý. Pokožka je hladká nebo jen mírně plstnatá, za vlhka lepkavá a lesklá, citronově žlutá nebo krémová, s nekontrastními žlutooranžovými vodnatými skvrnami, které ovšem nevytváří kruhový vzor.
Lupeny jsou husté, s četnými lupénky, někdy větvené, krémové, nažloutlé, později až světle okrové, u třeně připojené až krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 30–50 x 15–30 mm, nejprve bělavý, později krémový až světle okrový, výrazně ďubkovaný, v dospělosti dutý.
Dužnina je pevná, bělavá, na řezu se rychle barví do žluta, ale následně vybledá. Vůně je ovocná, chuť palčivá. Mléko je bílé, na vzduchu žloutnoucí, chutná palčivě.
Výtrusný prach je krémový.
Výtrusy jsou široce eliptické, 7–9,5 x 6–7,5 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.
Výskyt
Roste od srpna do října pod jedlemi. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Ryzec ďubkovaný (Lactarius scrobiculatus) má obvykle kruhový vzor na klobouku, pokožku a okraj klobouku s chloupky a roste pod smrky.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Nálezy
0066-2019-0180 (11.10.2019, Zlínský kraj)