Lactarius hepaticus Plowr. 1905
ryzec játrový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Stručný popis
Klobouk 15–70 mm, vyklenutý až plochý nebo mírně vmáčklý, někdy se středovým hrbolem, okraj mírně podvinutý, někdy vroubkovaný, hygrofánní. Pokožka hladká, suchá až mastná, cihlově červená, vínová, červenohnědá, nepásovaná, ve středu tmavší. Lupeny sbíhavé, často se zoubkem, špinavě narůžovělé. Třeň 25–70 x 5–10 mm, válcovitý, hladký, suchý, cihlově červený, směrem k bázi tmavší, v dospělosti dutý. Dužnina křehká, krémová, narůžovělá, chuť mírná nebo slabě nahořklá, vůně podobná ryzci dubovému (Lactarius quietus). Mléko bílé, vodnaté, někdy žloutnoucí, mírně palčivé. Výtrusný prach krémový, nažloutlý. Roste nehojně na bohatých půdách v jehličnatých lesích pod borovicemi. Červen až září.
Možná záměna
Ryzec červenohnědý (Lactarius badiosanguineus).
Ryzec rašeliníkový (Lactarius sphagneti).
Poznámky k systematice
Česky také ryzec játrohnědý.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání | |
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |