ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius fluens

Lactarius fluens Boud. 1899

ryzec bukový

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Lactarius blennius f. albidopallens J.E. Lange ex Bon 1985
Lactarius blennius var. fluens (Boud.) Krieglst. 1999

Popis

Klobouk až 120 mm široký, v mládí vypouklý s propadlým středem, nebo naopak s jemným středovým hrbolkem. Později plošší až mírně nálevkovitý. Především v mládí s podvinutým okrajem. Později okraj klobouku často laločnatě zprohýbaný, s tenkou krémovou okrajovou linkou. Barvy šedavě nazelenalé, hnědavě nazelenalé, stříbřitě šedavě nazelenalé. Často s výraznými tmavšími kruhy.

Lupeny husté, nejprve bělavé, později okrově žloutnoucí, na omačkaných místech s tendencí hnědnout.

Třeň 30–70 x 10–15 mm, válcovitý, barvy o něco světlejší než klobouk.

Dužnina bělavá, pach nevýrazný, mléko bílé a hojné, po chvíli ostré. Při zasychání zanechávající šedavě nazelenalé skvrny.

Roste v mykorhize s buky (Fagus), především v pahorkatinách a vrchovinách a preferuje úživné půdy. Je veden v Červeném seznamu jako DD-nedostatečně zdokumentovaný druh, především pro jeho podobnost s ryzcem zeleným (Lactarius blennius), od kterého se makroskopicky liší jen nepatrně. Roste od léta do podzimu.

Možná záměna

Ryzec zelený (Lactarius blennius)

Lactarius fluens      

Autorství textů: Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš

Poznámky k systematice

Též bývá používán český název ryzec bukový.

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Christian Frund (2012): Quatre lactaires intéressants récoltés en Franche-Comté.
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Basso M. T. (1999): Lactarius, Fungi Europaei 7, Italia

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .