Lactarius flexuosus (Pers.) Gray 1821
ryzec zprohýbaný
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius zonarius (Bull.) Fr. 1838
Lactifluus flexuosus (Pers.) Kuntze 1891
Lactifluus zonarius (Bull.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 30–120 mm, zprvu sklenutý s podehnutým okrajem a mírně vhloubeným středem, později až nálevkovitý, s ostrým, často nepravidelným, zvlněným, někdy až laločnatým okrajem. Pokožka klobouku je hladká, za sucha matná, za vlhka lepkavá, v dospělosti a ve stáří rozpraskávající, ve středu až šupinkatá, často u okraje kruhatě pásovaná, kouřově šedá, někdy narůžovělá, nafialovělá nebo šedohnědá.
Lupeny jsou spíše řídké, vysoké 3–10 mm, prostřídané lupénky, ke třeni připojené až mírně sbíhavé, tlusté, křehké, zprvu krémové, později narůžověle okrové, v dospělosti někdy od okraje zvlněné.
Třeň je válcovitý nebo směrem k bázi zúžený, 20–60 x 10–40 mm, hladký, suchý, bělavý až krémový, někdy narůžovělý nebo nafialovělý, na bázi později okrově nebo rezavě skvrnitý.
Dužnina je bělavá až krémová, dosti pevná. Chuť je většinou po chvíli dosti palčivá, vůně je mírná nebo nakysle ovocná. Mléko je bílé, hojné, palčivé.
Výtrusný prach je krémový, jeho barva odpovídá hodnotě 2a podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).
Výtrusy jsou široce eliptické až téměř kulaté, 6–8 x 5–7 µm, se středně vysokou žebernatou ornamentikou.
Výskyt
Roste nehojně, od srpna do října, v lesích a parcích pod borovicemi a břízou, často v trávě při okrajích cest. Upřednostňuje kyselé půdy.
Možná záměna
V literatuře je často uváděna zaměnitelnost s ryzcem růžovým (Lactarius roseozonatus), někteří autoři však tato jména synonymizují. Někdy je ryzec zprohýbaný růžový (Lactarius flexuosus var. rozeozonatus) uváděn jako varieta ryzce zprohýbaného. Mikroskopicky jsou prakticky totožné, ryzec růžový má mít výrazně hnědorůžový a kruhatý klobouk, dle Holec a kol. (2012) roste na humózních půdách zejména pod topoly. Podle Mikšík (2015) má ryzec zprohýbaný klobouk bez kruhového vzoru.
Kuchyňské využití
Nejedlá houba.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |
Znaky v klíčích
Nálezy
0066-2018-0076 (09.09.2018, Vysočina)
0066-2018-0077 (09.09.2018, Vysočina)