Lactarius evosmus Kühner & Romagn. 1954
ryzec jablečný
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Lactarius evosmus f. evosmus Kühner & Romagn. 1954
Stručný popis
Klobouk 60–150 mm, nejprve vmáčklý s podvinutým okrajem, postupně až nálevkovitý, ale okraj zůstává dlouho zahnutý. Pokožka většinou lepkavá, krémová, někdy narůžovělá, u okraje klobouku někdy úzce a hustě pásovaná. Lupeny sbíhavé, u třeně někdy vzájemně propojené, bělavé až krémové, postupně narůžovělé, po poranění nebo ve stáří někdy se žlutohnědými skvrnami. Třeň 30–60 x 15–25 mm, válcovitý nebo někdy stlačený, suchý, bílý až krémový, neďubkovaný, po poranění nebo ve stáří postupně okrový, plný. Dužnina pružná, bělavá, někdy s šedohnědým odstínem, spíše neměnná, chuť po chvíli silně palčivá, vůně výrazná, nakysle ovocná. Mléko bílé, vodnaté, chuť po chvíli velmi palčivá. Výtrusný prach žlutohnědý. Roste vzácně pod duby a osikami na vápnitých humózních půdách. Červenec až říjen.
Možná záměna
Ryzec pásovaný (Lactarius zonarius) má o něco tmavší klobouk, nevýraznou vůni a ďubkovaný třeň.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |