ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Lactarius deliciosus

Lactarius deliciosus (L.) Gray 1821

ryzec pravý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Russulales
Russulaceae
Lactarius

Synonyma

Agaricus deliciosus L. 1753
Agaricus lactifluus deliciosus (L.) Pers. 1801
Lactarius pinicola Smotl. ex Z. Schaef. 1970
Lactifluus deliciosus (L.) Kuntze 1891

Popis

Klobouk je široký 40–110 mm, sklenutý s podehnutým až podvinutým okrajem, ve středu mírně prohloubený, později až nálevkovitý s ostrým zvlněným okrajem. Pokožka je lepkavá, za sucha ojíněná, růžově oranžová, oranžová až okrově oranžová, s tmavšími vodnatými skvrnami vytvářejícími někdy kruhový vzor, při poranění zelenající.

Lupeny jsou spíše husté, s četnými lupénky, někdy větvené, oranžové až oranžově okrové, při poranění a ve stáří zelenající, ke třeni připojené až krátce sbíhavé.

Třeň je válcovitý, 30–65 x 15–30 mm, suchý, ojíněný, lososově růžový až oranžový, nepravidelně jamkatě ďubkovaný, v dospělosti dutý.

Dužnina je tuhá, později křehká, oranžová, ve třeni kolem středové dutiny až bělavá, na řezu a při poškození rychle červenající a po delší době zelenající. Vůně je nasládlá. Chuť je mírná, příjemná. Mléko je červenooranžové, po delší době šedozelenající, chuť kořeněná.

Výtrusný prach je krémový.

Výtrusy jsou elipsoidní, 7–9 x 6–7 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.

Lactarius deliciosus      

Výskyt

Roste od července do října, výhradně pod borovicemi, obvykle ve skupinách, často v trávě při okrajích borových porostů, někdy i v parcích. Upřednostňuje vápnité půdy.

Možná záměna

Ryzec pravý patří do skupiny ryzců s oranžovým mlékem, z nichž všechny jsou jedlé.

Z uvedené skupiny najdeme pod borovicemi ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor) s kloboukem až modravě našedlým, v mládí téměř bez zářivě oranžových tónů.

Pod borovicemi roste také ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) nebo ryzec polokrvolméčný (Lactarius semisanguifluus) s mlékem zbarvujícím se vínově červeně.

Kuchyňské využití

Ze skupiny ryzců s oranžově zbarveným mlékem je ryzec pravý asi nejchutnější. Vyhlášený je ve sladkokyselém nálevu nebo jen klobouky opečené narychlo na pánvi s trochu soli.

Plodnice špatně snáší transport a skladování, je třeba je rychle zpracovat.

Lactarius deliciosus Lactarius deliciosus Lactarius deliciosus  

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich

Poznámky k systematice

Ryzec borový (Lactarius pinicola), někdy uváděný jako samostatný druh, považujeme pro účely tohoto atlasu za synonymum pro ryzec pravý (Lactarius deliciosus).

Literatura

Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha
Kotlaba F. (2015): Používejme pro Lactarius deliciosus druhové jméno ryzec borový!
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava

Znaky v klíčích

Klíč k určování ryzců

Nálezy

  0087-2023-0003 (14.10.2023, Středočeský kraj)
  0087-2022-0166 (17.09.2022, Středočeský kraj)
  0066-2020-0253 (31.10.2020, Středočeský kraj)
  0188-2020-0049 (25.10.2020, Praha)
  0071-2019-0517 (10.09.2019, Plzeňský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Podzimní myko exkurze

V sobotu 2. 11. na Broumovsko do okolí Vernéřovic

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Panaeolus antillarum
kropenatec teutonský

Hygrocybe mucronella
voskovka hořká

Stereum subtomentosum
pevník plstnatý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .