Lactarius deliciosus (L.) Gray 1821
ryzec pravý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus deliciosus L. 1753
Agaricus lactifluus deliciosus (L.) Pers. 1801
Lactarius pinicola Smotl. ex Z. Schaef. 1970
Lactifluus deliciosus (L.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 40–110 mm, sklenutý s podehnutým až podvinutým okrajem, ve středu mírně prohloubený, později až nálevkovitý s ostrým zvlněným okrajem. Pokožka je lepkavá, za sucha ojíněná, růžově oranžová, oranžová až okrově oranžová, s tmavšími vodnatými skvrnami vytvářejícími někdy kruhový vzor, při poranění zelenající.
Lupeny jsou spíše husté, s četnými lupénky, někdy větvené, oranžové až oranžově okrové, při poranění a ve stáří zelenající, ke třeni připojené až krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 30–65 x 15–30 mm, suchý, ojíněný, lososově růžový až oranžový, nepravidelně jamkatě ďubkovaný, v dospělosti dutý.
Dužnina je tuhá, později křehká, oranžová, ve třeni kolem středové dutiny až bělavá, na řezu a při poškození rychle červenající a po delší době zelenající. Vůně je nasládlá. Chuť je mírná, příjemná. Mléko je červenooranžové, po delší době šedozelenající, chuť kořeněná.
Výtrusný prach je krémový.
Výtrusy jsou elipsoidní, 7–9 x 6–7 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.
![]() |
Výskyt
Roste od července do října, výhradně pod borovicemi, obvykle ve skupinách, často v trávě při okrajích borových porostů, někdy i v parcích. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Ryzec pravý patří do skupiny ryzců s oranžovým mlékem, z nichž všechny jsou jedlé.
Z uvedené skupiny najdeme pod borovicemi ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor) s kloboukem až modravě našedlým, v mládí téměř bez zářivě oranžových tónů.
Pod borovicemi roste také ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) nebo ryzec polokrvolméčný (Lactarius semisanguifluus) s mlékem zbarvujícím se vínově červeně.
Kuchyňské využití
Ze skupiny ryzců s oranžově zbarveným mlékem je ryzec pravý asi nejchutnější. Vyhlášený je ve sladkokyselém nálevu nebo jen klobouky opečené narychlo na pánvi s trochu soli.
Plodnice špatně snáší transport a skladování, je třeba je rychle zpracovat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich, Petr Souček
Poznámky k systematice
Ryzec borový (Lactarius pinicola), někdy uváděný jako samostatný druh, považujeme pro účely tohoto atlasu za synonymum pro ryzec pravý (Lactarius deliciosus).
Literatura
![]() |
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha |
![]() |
Kotlaba F. (2015): Používejme pro Lactarius deliciosus druhové jméno ryzec borový! |
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
![]() |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání |
![]() |
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání |
![]() |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |
![]() |
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin |
![]() |
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava |
Znaky v klíčích
Nálezy
0087-2024-0004 (06.10.2024, Středočeský kraj)
0087-2023-0003 (14.10.2023, Středočeský kraj)
0087-2022-0166 (17.09.2022, Středočeský kraj)
0066-2020-0253 (31.10.2020, Středočeský kraj)
0188-2020-0049 (25.10.2020, Praha)
0071-2019-0517 (10.09.2019, Plzeňský kraj)