Lactarius deliciosus (L.) Gray 1821
ryzec pravý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus deliciosus L. 1753
Agaricus lactifluus deliciosus (L.) Pers. 1801
Lactarius pinicola Smotl. ex Z. Schaef. 1970
Lactifluus deliciosus (L.) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 40–110 mm, sklenutý s podehnutým až podvinutým okrajem, ve středu mírně prohloubený, později až nálevkovitý s ostrým zvlněným okrajem. Pokožka je lepkavá, za sucha ojíněná, růžově oranžová, oranžová až okrově oranžová, s tmavšími vodnatými skvrnami vytvářejícími někdy kruhový vzor, při poranění zelenající.
Lupeny jsou spíše husté, s četnými lupénky, někdy větvené, oranžové až oranžově okrové, při poranění a ve stáří zelenající, ke třeni připojené až krátce sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 30–65 x 15–30 mm, suchý, ojíněný, lososově růžový až oranžový, nepravidelně jamkatě ďubkovaný, v dospělosti dutý.
Dužnina je tuhá, později křehká, oranžová, ve třeni kolem středové dutiny až bělavá, na řezu a při poškození rychle červenající a po delší době zelenající. Vůně je nasládlá. Chuť je mírná, příjemná. Mléko je červenooranžové, po delší době šedozelenající, chuť kořeněná.
Výtrusný prach je krémový.
Výtrusy jsou elipsoidní, 7–9 x 6–7 µm, žebernaté, s ornamentikou vytvářející neúplnou síťku.
Výskyt
Roste od července do října, výhradně pod borovicemi, obvykle ve skupinách, často v trávě při okrajích borových porostů, někdy i v parcích. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Ryzec pravý patří do skupiny ryzců s oranžovým mlékem, z nichž všechny jsou jedlé.
Z uvedené skupiny najdeme pod borovicemi ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor) s kloboukem až modravě našedlým, v mládí téměř bez zářivě oranžových tónů.
Pod borovicemi roste také ryzec krvomléčný (Lactarius sanguifluus) nebo ryzec polokrvolméčný (Lactarius semisanguifluus) s mlékem zbarvujícím se vínově červeně.
Kuchyňské využití
Ze skupiny ryzců s oranžově zbarveným mlékem je ryzec pravý asi nejchutnější. Vyhlášený je ve sladkokyselém nálevu nebo jen klobouky opečené narychlo na pánvi s trochu soli.
Plodnice špatně snáší transport a skladování, je třeba je rychle zpracovat.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich
Poznámky k systematice
Ryzec borový (Lactarius pinicola), někdy uváděný jako samostatný druh, považujeme pro účely tohoto atlasu za synonymum pro ryzec pravý (Lactarius deliciosus).
Literatura
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Kotlaba F. (2015): Používejme pro Lactarius deliciosus druhové jméno ryzec borový! | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání | |
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing | |
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin | |
Hagara L. (1992): Huby - dvojníky. Obzor, Bratislava |
Znaky v klíčích
Nálezy
0087-2023-0003 (14.10.2023, Středočeský kraj)
0087-2022-0166 (17.09.2022, Středočeský kraj)
0066-2020-0253 (31.10.2020, Středočeský kraj)
0188-2020-0049 (25.10.2020, Praha)
0071-2019-0517 (10.09.2019, Plzeňský kraj)