Lactarius camphoratus (Bull.) Fr. 1838
ryzec kafrový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Synonyma
Agaricus camphoratus Bull. 1793
Agaricus cimicarius Batsch 1786
Agaricus subdulcis var. camphoratus (Bull.) Fr. 1821
Agaricus subdulcis var. cimicarius (Batsch) Pers. 1801
Lactarius camphoratus var. cimicarius (Batsch) Cooke 1883
Lactarius camphoratus var. terreyi (Berk. & Broome) Cooke 1883
Lactarius cimicarius (Batsch) Gillet 1874
Lactarius terreyi Berk. & Broome 1878
Lactifluus camphoratus (Bull.) Kuntze 1891
Lactifluus terreyi (Berk. & Broome) Kuntze 1891
Popis
Klobouk je široký 20–50 mm, v mládí sklenutý, později plochý, prohloubený až nálevkovitý, často se středovým hrbolem, červenohnědý nebo masově hnědý, někdy s fialovými odstíny, matný, nepásovaný, později vybledající. Okraj klobouku je dlouho podehnutý, v dospělosti někdy zvrásněný.
Lupeny jsou husté, červenohnědé, u třeně připojené až mírně sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 25–80 x 4–10 mm dlouhý, červenohnědý, nejprve plný, později dutý.
Dužnina je křehká, světle červenohnědá, neměnná, voní po libečku. Při poranění roní bílé až vodnaté mléko, které je stejně jako dužnina mírné chuti.
Výtrusný prach je krémový.
Výtrusy jsou široce elipsoidní až téměř kulovité, 6–8 x 5,5–7 µm, se středně vysokou ornamentikou vytvářející značně neúplnou síťku.
Výskyt
Roste poměrně hojně v listnatých i jehličnatých lesích (dub, buk, smrk, borovice), upřednostňuje vlhčí lokality a porosty mechu ploníku. Červen až říjen.
Možná záměna
Ryzec hnědý (Lactarius helvus) voní obdobně, mohutnější plodnice jsou však o něco světlejší, víc okrové než rezavé, a roste ponejvíce v rašeliníku.
Kořeněnou vůni vykazuje také ryzec ploštičný (Lactarius subumbonatus), který roste především pod duby a má oproti klobouku světlejší (nažloutlý) třeň.
Ryzec ryšavý (Lactarius rufus) vytváří větší plodnice, roste ve smrčinách a je palčivý.
Ryzec červenohnědý (Lactarius badiosanguineus) s většími plodnicemi je poměrně vzácný, jeho mléko je nahořklé nebo mírně palčivé.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal, Oldřich Jindřich
Literatura
Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku | |
Socha R., Hák J., Kovač J., Vít A. (2015): Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky, Eminent, Praha | |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Laessoe T., Conte A. (2004): Houby. Fortuna Print, Praha, druhé vydání | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |
Znaky v klíčích
Nálezy
0071-2024-0089 (15.06.2024, Jihomoravský kraj)
0066-2021-0145 (12.08.2021, Plzeňský kraj)