Lactarius aquizonatus Kytöv. 1984
ryzec vodopásý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Russulales Russulaceae Lactarius |
Popis
Klobouk je široký 60–150 mm, v mládí s podvinutým okrajem a ve středu mírně nebo pupkovitě vmáčklý, později až nálevkovitý, s dlouho podehnutým, nakonec rovným až mírně zvednutým okrajem. Pokožka klobouku je hladká, na okraji chlupatá, i pod chloupky lepkavá, bělavá nebo nažloutlá, ve středu někdy tmavší, krémová, při okraji klobouku obvykle s několika krémově vodnatými pásy.
Lupeny jsou sbíhavé, s četnými lupénky, u třeně často větvené, krémové až narůžovělé.
Třeň je válcovitý, obvykle dosti krátký, 20–60 x 15–40 mm, válcovitý, bílý až krémový, ve spodní části obvykle ďubkatý, na bázi někdy jemně chloupkatý, dutý.
Dužnina je bělavá, na řezu pod pokožkou třeně a klobouku postupně žloutnoucí, chuť mírně palčivá nebo svíravá, vůně slabě nakysle ovocná. Mléko je bílé, nehojné, na vzduchu rychle citrónově žluté, chutná mírně nahořkle nebo palčivě.
Výtrusný prach je smetanový, jeho barva odpovídá hodnotě 2a-2b podle stupnice Romagnesi (pro holubinky).
Výtrusy jsou eliptické, spíše drobné a především úzké, 6–8,5 x 4–6 µm, s nízkou až střední ornamentikou vytvářející někdy téměř úplnou síťku.
Výskyt
Roste vzácně na sušších lokalitách v jehličnatých i listnatých lesích, často pod břízou, borovicí, vrbou nebo osikou. Srpen až říjen.
Možná záměna
Dobrými poznávacími znaky jsou rychle žloutnoucí nehojné mléko, ďubkovaná báze třeně a úzké výtrusy.
Ryzec citrónový (Lactarius citriolens) má pokožku klobouku v dospělosti výrazně žlutou, neďubkovaný třeň s obvykle ochmýřenou bází a širší výtrusy.
Ryzec ohrnutý (Lactarius resimus) je bledší, bez výraznějšího pásování, s pokožkou klobouku spíše hladkou, jen při okraji u mladších plodnic můžeme najít krátké chloupky. Má také větší a širší výtrusy.
Záměna může nastat i za ryzec pýřitý (Lactarius pubescens), ten má však mléko bílé a neměnné.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Armada F. (2014): Sur quelques champignons del Alpes de Savoie. | |
Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. (2000): The genus Lactarius, The Danish Mycological Society, Second printing |
Znaky v klíčích
Nálezy
0087-2022-0176 (09.10.2022, Středočeský kraj)
0087-2022-0167 (17.09.2022, Středočeský kraj)
0066-2015-0061 (03.10.2015, Ústecký kraj)
0066-2015-0054 (26.09.2015, Ústecký kraj)
0066-2015-0057 (26.09.2015, Ústecký kraj)