Hygrophorus queletii Bres.
šťavnatka Quéletova
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Hygrophoraceae Hygrophorus |
Popis
Klobouk je široký 20–60 mm, nejprve sklenutý s podehnutým okrajem, později ploše sklenutý až rozprostřený, mírně lepkavý, později suchý, sametově hebký, bělavý, uprostřed narůžovělý.
Lupeny jsou řídké, nejprve bělavé, později žloutnoucí až žluté, na třeň sbíhavé.
Třeň je válcovitý, 20–80 x 5–15 mm, bělavý, někdy od báze žloutnoucí, bezprostředně pod kloboukem jemně zrnitý, uprostřed hladký, ve spodní části jemně ochmýřený.
Dužnina je bílá. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, někdy nepatrně hořkomandlová. Dužnina se působením KOH zbarvuje do žluta.
Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou eliptické až mírně válcovité, 8–11,5 x 4–6 ?m, průsvitné, hladké.
Výskyt
Roste od září do listopadu, vzácně. Mykorhizu tvoří s modříny, výjimečně snad i s jinými listnáči. Upřednostňuje travnaté okraje lesů, mýtiny apod.
Možná záměna
Od ostatních bílých nebo bělavých šťavnatek ji odlišují zejména žloutnoucí lupeny a narůžovělý střed klobouku.
Kuchyňské využití
Pravděpodobně jedlá houba, pro vzácnost kulinářsky bezvýznamná. Její lokality bychom měli chránit.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal
Literatura
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Holec J., Beran M. a kol. (2006): Červený seznam hub (makromycetů) České republiky, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Praha |
Nálezy
0066-2017-0134 (30.09.2017, Vysočina)