ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hydnum rufescens

Hydnum rufescens Pers. 1800

lišák ryšavý

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Cantharellales
Hydnaceae
Hydnum

Popis

Klobouk je 30–80 mm široký, ploše sklenutý, na temeni plochý, uprostřed někdy prohloubený, lysý, matný, nepravidelně hrbolkatý, žlutooranžový až ryšavě oranžový. Okraj klobouku je dlouho podehnutý, v dospělosti zvlněný.

Rouško (hymenium) tvoří až 5 mm dlouhé, na třeň téměř nesbíhavé nebo jen krátce sbíhavé ostny, obvykle světle oranžové, světlejší než klobouk.

Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 20–70 x 10–20 mm, centrální, plný, bělavý, naoranžovělý.

Dužnina je dosti tuhá, nažloutlá až naoranžovělá, bez výraznější vůně. Chuť je mírná nebo jemně nahořklá.

Výtrusný prach je bělavý.

Výtrusy jsou téměř kulovité, 6,5–9 x 5,5–8 µm, průsvitné, hladké.

Hydnum rufescens      

Výskyt

Roste od července do listopadu, místy hojně, většinou v malých skupinách v jehličnatých i listnatých lesích. Mykorhizní druh žijící v symbioze především s buky, ale i duby nebo smrky.

Možná záměna

Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum) vytváří o něco větší a světlejší plodnice s ostny výrazně sbíhajícími na třeň.

Lišák ryšavý (Hydnum rufescens) zahrnuje někdy více druhů vytvářejících podobně zbarvené plodnice.

Lišák (Hydnum umbilicatum) vytváří gracilnější plodnice a uprostřed klobouku je pupkovitě prohloubený.

Lišák oválnovýtrusý (Hydnum ellipsosporum) má delší elipsoidní výtrusy.

Kuchyňské využití

Je jedlý.

Hydnum rufescens Hydnum rufescens Hydnum rufescens Hydnum rufescens
Hydnum rufescens      

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Fellner R. (2016): Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub 2, Správa Krkonošského národního parku
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Ladislav Hagara (1993): Atlas hub. Neografia, Martin

Nálezy

  0066-2023-0292 (06.10.2023, Zlínský kraj)
  0066-2020-0080 (12.07.2020, Středočeský kraj)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .