ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Hebeloma velutipes

Hebeloma velutipes Bruchet 1970

slzivka plsťonohá

Systematika

Fungi
Basidiomycota
Agaricomycetes
Agaricales
Cortinariaceae
Hebeloma

Synonyma

Hebeloma angustifolium Romagn. 1983
Hebeloma favrei Romagn. & Quadr. 1985
Hebeloma mediterraneum (A. Gennari) Contu 2008
Hebeloma tenuifolium Romagn. 1985
Hebelomina mediterranea A. Gennari 2002

Popis

Klobouk je široký 20–70 mm, sklenutý, bez pavučinky, později plochý, někdy se širokým a nízkým středovým hrbolem, bělavý nebo krémový, v dospělosti až okrový, lysý, za vlhka lepkavý.

Lupeny jsou husté, nejprve bělavé nebo krémové, někdy s kapičkami tekutiny, v dospělosti žlutohnědé.

Třeň je válcovitý, 30–100 x 5–10 mm, na bázi někdy zahnutý, obvykle kyjovitě rozšířený, bělavý nebo krémový, po celé délce vláknitě plstnatý, v dospělosti dutý.

Dužnina je v mládí bělavá, později až okrová. Vůně je ředkvová, chuť nahořklá.

Výtrusný prach je skořicově hnědý.

Výtrusy jsou mandlovité, někdy až citronovité, 9–14 x 5,5–7 ?m, jemně bradavčité, dextrinoidní.

Cheilocystidy jsou hojné, válcovité až dlouze kyjovité, nejvýše s náznakem hlavičky, dle Vesterholt (2005) v horní části široké průměrně 6,9–8,9 ?m. Kaulocystidy jsou obdobné.

Hebeloma velutipes Hebeloma velutipes    

Výskyt

Roste od července do listopadu (podle Laessoe a Petersen (2019) někdy i v dubnu), velmi hojně, často ve skupinách, obvykle pod nejrůznějšími listnáči, méně často pod jehličnany, jen velmi vzácně v porostech rašeliníku.

Možná záměna

Charakteristickými znaky jsou světle zbarvený klobouk, ředkvová vůně a kyjovitě zakončený ojíněný třeň.

Slzivka dlouhotřeňová (Hebeloma incarnatulum) má výrazně štíhlejší cheilocystidy a roste v porostech rašeliníku pod jehličnany.

Hojná slzivka oprahlá (Hebeloma crustuliniforme) má bázi třeně jen mírně rozšířenou, cheilocystidy zakončeny výrazně kyjovitě a nedextrinoidní výtrusy.

Kuchyňské využití

Je nejedlá.

Hebeloma velutipes Hebeloma velutipes    

Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Jan Vesterholt (2005): The genus Hebeloma, Fungi of Nothern Europe - vol. 3. The Danish Mycological Society 2005
Gerault A. (2005): Cortinariales, version 2.0

Nálezy

  0066-2023-0389 (23.11.2023, Praha)

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Akce ČVSM "Krása papíru"

Možnost dokoupit starší i novější čísla České mykologie / Czech Mycology a Mykologických listů na doplnění knihovny - více informací zde.

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Lactarius rufus
ryzec ryšavý

Gloiothele lactescens
voskovec mléčící

Phellinus contiguus
ohňovec dotýkavý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .