Gomphidius roseus (Fr.) Fr. 1838
slizák růžový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Gomphidiaceae Gomphidius |
Popis
Klobouk je široký 20–60 mm široký, v mládí polokulovitý s podehnutým okrajem spojeným se třeněm slizovitým závojem, později sklenutý až plochý nebo mírně prohloubený, růžový, za vlhka slizký, za sucha lesklý. Pokožku klobouku lze sloupnout.
Lupeny jsou řídké, na třeň sbíhavé, bělavé, později šedé až téměř černé.
Třeň je válcovitý, 30–60 x 5–15 mm, směrem k bázi někdy ztenčený, v horní části bílý, pod pomíjejícím prstenem, jehož okraj bývá tmavě zbarven výtrusným prachem, slizký, někdy narůžovělý nebo nažloutlý, na bázi hnědnoucí.
Dužnina je bělavá, na bázi třeně nahnědlá, na řezu neměnná nebo slabě růžovějící. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, někdy nakyslá.
Výtrusný prach je olivově černý.
Výtrusy jsou vřetenovité (boletoidní), 16–22 x 5–6,5 µm, hladké.
Výskyt
Roste od července do října, dosti vzácně v jehličnatých lesích pod borovicemi, velmi často společně s klouzkem kravským (Suillus bovinus), na jehož podhoubí pravděpodobně parazituje.
Možná záměna
Zbarvením plodnic a sbíhavými lupeny může při zběžném pohledu připomínat například šťavnatku načervenalou (Hygrophorus erubescens) nebo šťavnatku holubinkovou (Hygrophorus russula), ty však mají bílý výtrusný prach a vždy bělavé lupeny.
Kuchyňské využití
Je jedlý, pro relativní vzácnost kuchyňsky bezvýznamný. Na Slovensku je chráněn zákonem.
Autorství textů: Karel Tejkal
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Papoušek T. (2010): Velký fotoatlas hub z jižních Čech, 2. opravené vydání | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha | |
Gerrit J. Keizer (2005): Encyklopedie Houby. Rebo Productions CZ, Dobřejovice, 2. vydání |