Gastrosporium simplex Mattir. 1903
prašnatka kořínkatá
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Boletales Gastrosporiaceae Gastrosporium |
Stručný popis
Plodnice jsou kulovité nebo téměř kulovité, o průměru 5–25 mm, na bázi s větvícím se provazcem mycelia. Vnější okrovka je bílá, vatovitá, v době zralosti se odlupuje a odhaluje tenkou našedlou a křehkou vnitřní okrovku.
Dužnina (teřich) je zprvu našedle bělavá, měkce houbová, později šedookrová, někdy s olivovými odstíny, nakonec práškovitá.
Výtrusy jsou kulovité nebo téměř kulovité o průměru 3,5–5 ?m, nepatrně bradavčité.
Výskyt
Objevuje se roztroušeně na suchých stepních stanovištích. Plodnice se od října vyvíjí mělce pod povrchem půdy, dozrávající plodnice obvykle během zimy či brzkého jara obnažuje půdní eroze, což umožní šíření výtrusů.
Možná záměna
Podobný tvar i velikost plodnic vykazuje například prášivka maličká (Bovista pusilla) rostoucí na podobných stanovištích. Má i kořenující provazce mycelia, ale vyvíjí se nad povrchem půdy.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
![]() |
Autorství obrázků: Radim Dvořák
Literatura
![]() |
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha |
![]() |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha |
![]() |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |
![]() |
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha |
Nálezy
0013-2024-0007 (10.02.2024, Praha)