Cortinarius rufo-olivaceus (Pers.) Fr. 1838
pavučinec hnědoolivový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Synonyma
Agaricus rufo-olivaceus Pers. 1801
Calonarius rufo-olivaceus (Pers.) Niskanen & Liimat. 2022
Cortinarius decoratus Bataille 1909
Cortinarius rufoolivaceus (Pers.) Fr. 1838
Cortinarius testaceus Cooke 1891
Cortinarius vinosus Cooke 1883
Gomphos rufo-olivaceus (Pers.) Kuntze 1891
Gomphos vinosus Kuntze 1891
Myxacium rufo-olivaceum (Pers.) P. Kumm. 1871
Phlegmacium rufo-olivaceum 1877
Stručný popis
Klobouk je 40–100 mm široký, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později sklenutý, nakonec plochý a často prohloubený. Pokožka klobouku je lepkavá, v mládí šedá nebo šedofialová, někdy šedoolivová a na temeni načervenalá, postupně od středu rezavějící až červeně nebo olivově hnědá. Pavučinka je žlutozelená, dle Soop (2009) šedá.
Lupeny jsou husté, v mládí žlutoolivové, při okraji klobouku někdy nafialovělé, v dospělosti rezavě hnědé.
Třeň je válcovitý s hlízou, 40–80 x 10–20 (v hlíze široký až 35) mm, bělavý nebo světle žlutozelený, pod kloboukem nafialovělý, pokrytý hnědoolivovými vlákny závoje, která se postupně zbarvují červeně až vínově.
Dužnina je v mládí bělavá, místy nafialovělá, v horní části třeně s olivovým nádechem. Vůně je nevýrazná, lehce nepříjemná. Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku nejprve olivová, brzy červená, nakonec až černá, dužnina žlutoolivová.
Výtrusy jsou citronovité, 10–13 x 6,5–7,5 um, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, spíše hojně, v listnatých lesích (habr, líska, buk, dub, lípa). Upřednostňuje vápnité půdy v nižších polohách.
Možná záměna
Pavučinec nádherný (Cortinarius cupreorufus) roste v jehličnatých lesích vyšších poloh. Dle Holec a kol. (2012) má plodnici ± bez fialových tónů, dle Soop (2009) však některé variety vykazují fialové zbarvení v obdobném rozsahu jako plodnice pavučince hnědoolivového.
Pavučinec jablkový (Cortinarius prasinus) rostoucí pod listnáči má v dospělosti více žlutooranžových odstínů (barva jablka) a užší výtrusy.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Holec J., Bielich A., Beran M. (2012): Přehled hub střední Evropy. Academia, Praha | |
Soop K. (2009): Cortinarius in Sweden, Twelfth revised edition, Mora | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Bona L. M. G. (1994): El género Cortinarius | |
Orton P. D. (1955): Cortinarius I |