Cortinarius microspermus J.E. Lange 1940
pavučinec drobnovýtrusý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Stručný popis
Klobouk je 20–60 mm široký, nejprve polokulovitý, později sklenutý až ploše rozprostřený, někdy se širokým středovým hrbolkem. Pokožka klobouku je mírně slizká, brzy suchá, hygrofánní, oranžově žlutá až žlutohnědá, s bílým okrajem. Pavučinka je bílá.
Lupeny jsou světle žlutohnědé.
Třeň je válcovitý až kyjovitý, 20–50 x 5–10 mm, za vlhka lepkavý, brzy však suchý, bílý.
Dužnina je nažloutlá. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná, pokožka klobouku mírně nahořklá.
Makrochemické reakce: KOH – podle Consiglio a kol. (2004) bez nevýznačná. NaOH podle Soop (2009) hnědá.
Exsikát má nažloutlý nebo světle hnědý klobouk a bílý třeň.
Výtrusy jsou eliptické, 3,5–5 x 3–4 µm, jemně bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, vzácně, v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a jedlemi.
Pavučinec meruňkový (Cortinarius armeniacus) má větší výtrusy.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Soop K. (2009): Cortinarius in Sweden, Twelfth revised edition, Mora | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |