Cortinarius latus (Pers.) Fr. 1838
pavučinec široký
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Stručný popis
Klobouk je 40–100 mm široký (Soop (2003) uvádí maximální šířku klobouku až 150 mm, oproti tomu Antonín (2006) jen 60 mm), v mládí polokulovitý, později sklenutý. Pokožka klobouku je v mládí lepkavá, brzy suchá, nehygrofánní, v mládí oranžově hnědá, později červenohnědá až hnědá. Pavučinka je bílá.
Lupeny jsou spíše husté, v mládí světle šedé nebo šedohnědé (hlínové) někdy lehce nafialovělé, v dospělosti okrově hnědé.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 40–100 x 10–20 mm (Soop (2003) uvádí 60–150 x 18–35 mm), v horní části bílý, někdy s šedomodrým odstínem, od báze žlutookrový až hnědý. Myceliální plsť je bílá.
Dužnina je bílá. Vůně je nevýrazná nebo mírně ovocná či zemitá, dle nasládlá a příjemná Bona (1994). Chuť je nepříjemná, dle Bona (1994) mírná.
Makrochemické reakce: KOH – dle Soop (2003) dužnina bez reakce, někdy nažloutlá nebo narůžovělá.
Výtrusy dle Soop (2003) mandlovité, 10–12 x 5,5–7 µm, středně bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, vzácně, zpravidla pod smrky, pravděpodobně i v porostech rašeliníku.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Soop K. (2003): Cortinarius latus Fries, une espece critique et intéressante, Journal des JEC (5), 2003: 8-11 | |
Bona L. M. G. (1994): El género Cortinarius |