Cortinarius glaucescens (Jul. Schäff.) M.M. Moser 1967
pavučinec modrající
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Stručný popis
Klobouk je 40–100 mm široký, nejprve polokulovitý až sklenutý, nakonec plochý. Pokožka klobouku je žlutá až žlutookrová, na okraji žlutoolivová.
Lupeny jsou žlutoolivové, bez modrofialových odstínů.
Třeň, 40–80 x 10–20 mm, je žlutý až zelenožlutý, při vrcholu někdy nafialovělý (podle Knudsen, Vesterholt a kol. (2018) však vždy bez fialových odstínů).
Dužnina je nažloutlá, ve třeni žlutá až zelenožlutá (podle Antonín (2006) na vrcholu třeně zelenomodrá).
Makrochemické reakce: KOH – na pokožce klobouku hnědá, dužnina bez reakce nebo slabě vínově červená.
Výtrusy jsou mandlovité až citronovité, (9,5) 10–12 (13) x 6–7,5 µm, hrubě bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, velmi vzácně, v listnatých lesích pod habry, duby a pravděpodobně i pod buky.
Možná záměna
Podle Ludwig (2017):
Pavučinec Meinhardův (Cortinarius meinhardii) roste pod jehličnany, má o něco menší výtrusy a voní po pepři.
Pavučinec překrásný (Cortinarius splendens) má žlutou bazální plsť a čistě mandlovité výtrusy.
Pavučinec jablkový (Cortinarius prasinus) má bílou dužninu, která se v reakci s KOH zbarvuje červeně.
Pavučinec (Cortinarius alcalinophilus) vykazuje také červenou reakci dužniny s KOH, ale dužninu má žlutou.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha |