Cortinarius dolabratus Fr. 1838
pavučinec hnědobílý
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Stručný popis
Klobouk je široký 30–80 mm, nejprve polokulovitý nebo oble kuželovitý, později rozprostřený, obvykle s nízkým středovým hrbolkem, hygrofánní, za vlhka (čokoládově) červenohnědý, za sucha okrově hnědý až žltuohnědý, na okraji dlouho s bílými zbytky závoje. Pavučinka je bílá.
Lupeny jsou středně husté, v mládí světle (rezavě) hnědé, podle Hagara (2014) někdy s purpurovým odstínem, nakonec rezavě hnědé.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 50–100 x 5–15 (v bázi třeně široký až 22) mm, nejprve hustě pokrytý bílými vlákny závoje, později olysávající, nahnědlý.
Dužnina je žlutohnědá, při vrcholu třeně někdy nafialovělá. Vůně je nevýrazná. Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: KOH – dle GIC (2010-3) na pokožce klobouku i v dužnině tmavě zelenohnědá.
Výtrusy jsou eliptické až mandlovité, 7,5–9,5 x 4,5–5,5 µm, jemně až středně bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, v jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.
Možná záměna
Pavučinec natvrdlý (Cortinarius duracinus).
Pavučinec zkroucený (Cortinarius tortuosus).
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Soop K. (2009): Cortinarius in Sweden, Twelfth revised edition, Mora |