Cortinarius betulinus J. Favre 1948
pavučinec březový
Systematika
Fungi Basidiomycota Agaricomycetes Agaricales Cortinariaceae Cortinarius |
Synonyma
Myxacium betulinum (J. Favre) M.M. Moser 1955
Stručný popis
Klobouk je 20–60 mm široký, nejprve sklenutý, brzy rozprostřený, obvykle se středovým hrbolkem, slizký, i za sucha lesklý, ve středu žlutý až olivově okrový, někdy s oranžovým nádechem, u okraje šedomodrý, brzy šedobělavě vybledající. Pavučinka je bělavá či mírně nafialovělá.
Lupeny jsou v mládí bělavé až šedomodré, nakonec okrově hnědé, na ostří mírně zoubkované.
Třeň je válcovitý či směrem k bázi mírně kyjovitě rozšířený, štíhlý, 50–70 x 4–7 mm, bělavý, pod kloboukem namodralý, slizký.
Dužnina je bělavá, ve třeni nafialovělá, v klobouku a v bázi třeně šedožlutá. Vůně je nevýrazná nebo mírně ředkvová. Chuť je mírná.
Makrochemické reakce: NaOH – podle Soop (2009) žlutá až zelenožlutá.
Výtrusy jsou široce eliptické až téměř kulovité, 7,5–9,5 x 6,5–7,5 µm, středně bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, pod břízami a pod smrky, především na rašeliništích a v mokřadech.
Možná záměna
Některými autory je považován za méně fialovou varietu pavučince nafialovělého (Cortinarius salor).
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Literatura
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha | |
Soop K. (2009): Cortinarius in Sweden, Twelfth revised edition, Mora | |
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha | |
Gerault A. (2005): Cortinariales, version 2.0 |